Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi'ndeki 3 astsubaya 'hipnozla işkence' uygulayan Yarbay Gürol Doğan, 7.5 yıl hapse çarptırıldı.
Hipnozcu Yarbay Gürol Doğan'ın işkence suçundan mahkum olması onu skandal sorguya sokan Korgeneral Rıdvan Ulugüler ve Üçok'u tartışmalı hale getirdi.
Emekli Yarbay Gürol Doğan'ın mahkum olduğu 'hipnozla işkence' davasıyla ilgili kritik bir gelişme daha yaşandı. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyasını ayırarak Milli Savunma Bakanlığı'na gönderdiği Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'la ilgili Askeri Savcılık görevsizlik kararı verdi. 'İşkence suçunun askeri suç olmadığı belirtilerek Gürol Doğan'ı ifadeye sokan Üçok'un dosyası Kayseri'ye gönderildi.
SORUŞTURULMASI GEREKİR
Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi'nde görevli 3 astsubayı, gözaltına alındıklarında 'hipnozlu sorguya" tabi tutuldukları gerekçesiyle Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Soruşturmayı yürüten Savcılık emekli Yarbay Doğan'a işkenceden dava açarken, muvazzaf olduğu gerekçesiyle Üçok'la ilgili dosyayı ayırarak Milli Savunma Bakanlığı'na gönderdi.
Bakanlık da Üçok hakkında soruşturma emri verdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı ise dosya gelir gelmez hiçbir soruşturma yapmadan, "Gürol Doğan ile Üçok'un birlikte işkence suçunu işledikleri ve bu suçun askeri suç olmadığı, işkence suçunun TCK'da yazdığı dolayısıyla 353 sayılı kanunun 12. maddesi uyarınca müşterek suçtan adliye mahkemelerinin yetkili olduğunu" gerekçe göstererek görevsizlik kararı verdi. Üçok'un dosyası Kayseri'ye gönderildi.
AZMETTİRİCİ ULUGÜLER
Üçok'un 'işkence' suçundan sivil mahkemede yargılanması yönünde Askeri Savcılık kararı 'Üçok'u Kayseri'ye çağıran ve bilgisi ve yetkisi dahilinde Gürol Doğan'ı sorguya sokan" Korgeneral Rıdvan Ulugüler'i de tartışmalı hale getirdi. Doğan'ın mahkemeye verdiği el yazısı savunmasında "Kayseri Garnizonu ve 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Ulugüler ile Albay Üçok'un bilgisi, yetkisi ve isteği dahilinde bahse konu olaya müdahil oluşum gerçekleşti" şeklinde savunma yapmıştı.
Doğan'ın ifadelerini değerlendiren hukukçular, Korgeneral Ulugüler'in işkence suçuna azmettiricisi olarak iştirak ettiğini vurguladı. Ulugüler'in görev suçları nedeniyle yetkili mahkemenin Genelkurmay Askeri Mahkemesi olduğunu ancak, görev dışı suçlarda yetkili mahkemenin ise suçun işlendiği yerdeki adliye mahkemesi olduğunu belirten hukukçular, işkence suçunun da görevle ilgili bir suç olmadığını ifade etti.
Kayseri Cumhuriyet Savcılığı'nın Üçok gibi Ulugüler'i de çağırarak 'şüpheli' sıfatıyla ifadesinin alınması gerektiğine işaret eden hukukçular, her iki ismin ifadelerinin alındıktan sonra dava açılması gerektiği üzerinde durdu.
ORAYA NASIL GİRDİ?
Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır, emekli Yarbay Gürol Doğan'ın askeri birlikteki bir ifadeye nasıl girdiğini sorguladı. "Doğan'ın askeri birliğe elini kolunu sallayarak girmesi sözkonusu" diyen Çalışır, şöyle konuştu: "Buraya ya davet edildi. Ya da birileri tarafından sokuldu. Yani davet edilmişse de oraya sokulmuşsa da suça iştirak var. Kimin sorgusu altında? Askeri birlik içerisindeki yetkililerin sorgusu altında. Ya özel nezarethane de ya da özel bir odada. Bu özel odaya da sıradan bir askerin izniyle girmesi söz konusu değildir. Adli merciler gereğini yapmalı."