Askerî Savcılık, 'İP/Karargâh Evleri' başlıklı MİT belgesinin sızdırılmasına ilişkin soruşturmada 'görevsizlik' kararı verdi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Savcılığı, 'İP/Karargâh Evleri' başlıklı MİT belgesinin sızdırılmasına ilişkin soruşturmada, aralarında Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu 26 sivil şüpheli hakkında, 'görevsizlik' kararı verdi. Bu kişilerle ilgili soruşturma evrakı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Karargâh Evleri soruşturmasında dün önemli bir gelişme yaşandı. Askerî Savcılık, soruşturmayla ilgili 'görevsizlik' kararı vererek, dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. 'Görevsizlik' kararında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevli bazı personelin, İşçi Partili bazı yöneticiler ile yasa dışı bir siyasi yapılanma içerisinde bulunduğu iddialarını içeren 'İP/Karargâh Evleri' başlıklı Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'nın (MİT) belgesinin, önce Genelkurmay daha sonra da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na elden teslim edildiği kaydedildi. MİT'in, söz konusu belgenin sızdığı bilgisini, Genelkurmay Başkanlığı'na bildirmesinin ardından, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İşçi Partisi Genel Merkezi'nde yapılan aramada, 'İP/Karargâh Evleri' başlıklı 'çok gizli' gizlilik dereceli MİT belgesinin ele geçirildiği anımsatıldı.
Söz konusu MİT belgesinin, Hava Kuvvetleri Karargâhı'ndan sızdırılması olayı hakkında Askerî Savcılıkça başlatılan soruşturma kapsamında, asker kişilerin yanı sıra sivil kişilerin de soruşturulduğu hatırlatılan kararda, Anayasa'nın 145. maddesinin 3. fıkrası, 353 sayılı kanunun 14. ve 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu'nun 15. maddeleri ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinin 3. fıkrası hükümlerine göre, sivil kişilerin, yalnızca sıkıyönetim ve savaş hallerinde askerî mahkemelerde yargılanabileceği belirtildi. Bunun dışında ve barış zamanında ise sivil kişiler tarafından işlenen suçlar bakımından, suçun askerî bir suç olup olmadığına ve asker kişiler ile müştereken işlenip işlenilmediğine bakılmaksızın, askerî mahkemelerin görevinin sona erdiği ifade edilen kararda, "Askerî mahkemelere ve adliye mahkemelerine tabi kişiler tarafından bir suçun müştereken işlenmesi halinde, eğer suç Askerî Ceza Kanunu'nda yazılı bir suç ise sivil kişilerin yargılanmalarının adliye mahkemelerine, asker kişilerin yargılanmalarının askerî mahkemelere ait olduğu hukuki bir olgudur.'' denildi.
Askerî Yargıtay Daireler Kuru-lu'nun da benzer yönde karar verdiği hatırlatılan kararda, bu durum itibarıyla 'İP/Karargâh Evleri' başlıklı MİT belgesinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı'ndan sızdırılması olayı hakkında yürütülen soruşturmada şüpheli konumundaki sivil şahısları soruşturma görevinin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait olduğu sonucuna varıldığı belirtildi. Söz konusu nedenlerle 'görevsizlik' kararı verilerek, 26 sivil şüpheli hakkındaki soruşturma dosyasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.
Buna göre, birinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Ömer Turanlı, Ali Haydar Tarı, Oğuz Alkım, Atakan Akbulut, Emrullah Eraslan, Mümine Öztürk, Abdurrahman Taşçı, Mehmet Sait Zorlu, Hıdır Hokka, Mevlüt Usta, Ali Doğan, Ozan Ezik, Zeki Alkan, Bekir Çakmak, Rıfat Teoman Aköz, Osman Yılmaz, Utku Reyhan, Mustafa Ozan, Zerrin Öztürk, İlhan Yaşar Hacısalihoğlu, Mehmet Bedri Gültekin, İbrahim Arslan, Mehmet Bora Perinçek, Gamze Kona ve Hikmet Çiçek'e ilişkin soruşturma evrakı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.