ABD ve NATO kuvvetlerinin Afganistan’dan çekilme süreci işlerken, Kırgızistan’daki Manas Askeri Üssü Türkiye’yi de ilgilendirecek bir biçimde yeniden gündeme geldi. “Kırgızistan’ı kontrol eden Orta Asya’yı kontrol eder” düsturundan hareket eden ABD’nin Türkiye’nin yardımıyla bölgede “Osmanlı füze kalkanı” kurma planlarını hayata geçirdiği iddia edildi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e geçtiğimiz yıl her ne kadar “ABD’yi Manas Üssü’nden kovuyoruz. Meclis karar aldı bile” dese de pratikte durumun çok farklı olduğunu dile getiren diplomat Çipaşvili, “Kırgızistan bir gün Rusya’nın, ertesi gün Türkiye ve ABD’nin kapısını çalıyor. Kendilerini açık arttırmayla satışa çıkaran Kırgızlar hem Rusya’dan hem de Türkiye’den mali yardım alıyor. Kırgızistan formalite icabı Rusya’ya verdiği sözü yerine getirecek. Sözleşme süresi bitiminde ABD’ye Manas’ta kapıyı gösterecek. Ancak ertesi gün Türkiye sayesinde aynı yerde başka kapı açacak. Manas Üssü’nün şimdi Türkiye’ye kiralanması gündemde. Üstelik pek ismi duyulmamış bir Türk firması üssün yakınında askeri kullanım amaçlı inşaatlar yapıyor. Elimdeki bilgilere göre ABD ve NATO, Afganistan’dan çekildikten sonra Manas Üssü’nde tüm Orta Asya bölgesini kontrol edecek bir radar üssü açılmasını planlanıyor. Orta Asya bölgesinde ABD’nin siparişini yerine getirecek olan Türkiye, 26 radar istasyonuyla kalkanı oluşturmayı planlıyor” dedi.
Orta Asya’ya “Osmanlı füze kalkanı” benzetmesinin yanı sıra oyuncu ülkeler arasındaki dağılımı da tarif eden Gürcü diplomat, “Şu anda Orta Asya coğrafyası için Çin, Rusya, ABD, Hindistan, Türkiye, İran yarış içinde. Rusya ile Çin küresel güç dengesinde müttefik gibi görünse bile Orta Asya’da rakipler. Bu yüzden Rusya her geçen gün 20 yıl önceki koloniler üzerinde etkisini yitiriyor. ABD ile Türkiye’nin yeni Osmanlı ittifakı ise emin adımlarla ilerliyor” şeklinde konuştu.