5 Ağustos 2013 Pazartesi

Doğu’yu askeri kışlalar hareketlendirecek!

Birlikleri şehir dışına taşıma kararından sonra ekonomik katkı sağlamak için bazı askeri birlikleri de küçük illere taşımak için çalışma başlatıldı. Kararla Doğu ve Güney Doğu Anadolu’daki illere ekonomik destek amaçlanıyor.

Genelkurmay tarafından başlatılan çalışma ile büyük şehirlerdeki askeri tesislerin bir kısmı şehir dışına taşınırken bir kısmı ise ekonomik destek sağlamak için ekonomik anlamda zayıf illere kaydırılacak. Hazırlanan master plana göre taşınma iki yönlü olacak. İlk yön ekonomik anlamda zayıf kalan illeri desteklemek amacıyla yapılacak ve büyük şehirlerdeki bazı birlikler bu küçük illere taşınacak. İkinci yön ise birliklerin şehir dışına çıkartılması. TSK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında başlatılan çalışma çerçevesinde büyükşehirlerde sıkışıp kalan askeri tesisler şehir dışına taşınacak. Bu kapsamda ise Ankara’daki Güvercinlik Hava Üssü, Etimesgut Zırhlı Birler Tümen Komutanlığı, İstanbul’daki Tuzla Piyade Okulu, Esenler Topkule Kışlası öncelik verilen birlikler oldu.

Ekonomik destek

Birliklerin şehir dışına taşınması çalışmaları sürerken, gelişmiş illerdeki askeri birliklerin ekonomik anlamda desteğe ihtiyacı olan illere kaydırılması teklifi Milli Savuma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından geldi. Bu teklif Yılmaz tarafından Genelkurmay Başkanı Org. Özel’e iletildi. Org. Özel’in de sıcak bakmasının ardından Genelkurmay, konuyla ilgili master plan çalışması başlattı.

‘Silahlı Kuvvetler’in varlığı canlılık getirir’

TSK’nın bölgesel ve küresel ihtiyaçlarının yanı sıra teknolojik gelişmelere ve değişen tehdit durumlarına göre değerlendirmeler yapıldığını belirten Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sözkonusu çalışma kapsamında mevcut kuvvet yapısının ve konuşlandırılmasının gözden geçirildiğini belirtti. Yılmaz, dün Kars’taki temasları sırasında bu konuda yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Silahlı Kuvvetler’in varlığı bir ile canlılık getirir. Malatya’da varsa canlıdır, Konya’da varsa canlıdır. Ancak silahlı kuvvetlerimizin birliklerinin büyük şehirlerde olmaması lazım. Oranın yeteri kadar nüfusu var. Bölgeler arasındaki kalkınmayı giderebilmek, farklılığı azaltabilmek için en azından büyük şehirlerde silahlı kuvvetlerimizin birliklerinin olmaması lazım. Bunu, nüfusu daha az olan illere taşımamız lazım. Genelkurmay Başkanlığımız bir master plan yapıyor. O master plan yapıldıktan sonra büyük şehirlerdeki silahlı kuvvetlerin birliklerini nüfusu daha az olan illere taşımayı düşünüyoruz. Batıdan ziyade doğudaki illere de kaydırmayı düşünüyoruz.”

"EMEKLİ OLANLARIN DAVA İLE BİR ALAKASI YOK"

Bakan Yılmaz bir gazetecinin, "Yaş kararlarında Ergenekon tutuklularının emekliye sevk edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Emekli olan arkadaşlarımız için de söyleyeyim. Şimdi bende müsteşar yardımcısı vardı, Tümgeneral. Hakkında hiç dava yoktu ama emekli oldu. Diğer arkadaşımızın da hakkında dava vardı o da emekli oldu. Bu emekli olanların dava ile bir alakası yoktur. Kadro veya kadrosuzlukla alakası vardır. Dolayısıyla kadrosuzlukla ilişkilidir, onu söylemek istiyorum. Bendeki olan tümgeneral pekala emekli oldu, hakkında hiçbir davası yoktu. Demek ki dava açılmayan kimse emekli olabiliyor mu? Oluyor. Demek ki dava açılan bir kimse de kadro müsait değilse o da emekli olabilir. Dolayısıyla bunu biz o davayla ilişkilendirmiyor, bağlandırmıyoruz. Kadroyla, hakkında dava açılan da açılmayan da, emekli olan da olabiliyor. Emekli olma gerekçesi kadrodan dolayıdır. Dolayısıyla milletimize hayırlı olsun diyorum."

Bakan Yılmaz, bölgesel güç olarak nitelendirdiği Türkiye’nin her alanda bugününün dünden daha iyi olduğunu ifade ederken, Türk Silahlı Kuvvetleri ile gurur duyduklarını, bütün milletin de gurur duyması gerektiğini söyledi. Milli Savunma Bakanı, şöyle devam etti:

"Silahlı kuvvetlerimiz, Türkiye’nin hak ve menfaatlerini koruma, yeteneğine, kapasitesine en üstteki komutanından en attaki Mehmetçiğine kadar yetkilidir, yeterlidir. Kendi insansız hava aracımızı, helikopter, gemi, tankımızı yapabiliyoruz. Kendi kara araçlarımızın hepsini yapabilir durumdayız. Dışarıya bağımlılığımız yüzde 45’in altına düştü. Bu iyi bir noktadadır. Bir de ithal ettiğimiz ürünlerde var ama ithal ettiğimiz ürünlerden daha fazla ürün ihraç ediyoruz. Bu da savunma sanayide bir açık vermiyoruz demektir. Gerek savunma sanayinde gerekse de Türkiye’nin diğer ihracat kalemlerinde, Türkiye çok iyi bir noktada. En azından geçen ay Temmuz ayının ihracat kalemleri Cumhuriyet devrinde Temmuz ayında yapılan ihracatların yüzde 17 daha fazlası. Dolayısıyla Türkiye inşallah birlik ve beraberlikle hep beraber çalışacağız. Çünkü; bu ülke hepimizin, bu ülke 76 milyon. Herkesin eşit hakkı var. Bu eşit hakla aynı sorumluluk bilinciyle hareket edersek Türkiye’yi evlatlarımız, torunlarımız, gelecek nesiller için çok daha güçlü, birlik ve bütünlük içerisinde bırakırız. Bu bize emanet biliyorsunuz. Dolayısıyla kendi evlatlarımıza, torunlarımıza daha güçlü daha iyi bir Türkiye bırakırız’ diye düşünüyorum."