22 Ekim 2013 Salı

12 AYDAN KAÇ ASKER YARARLANABİLİCEK?

Hükümet, Genelkurmay'ın 12 ay askerlik teklifini 2 ay öne alarak Ocak ayına çekti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terhis olacak asker sayısını açıkladı.

Kamuoyunda bir süredir tartışılan 15 aylık uzun dönem askerliğin 12 aya indirilmesi uygulamasında Bakanlar Kurulu dün kararını verdi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada, uygulamanın 1 Ocak 2014 itibariyle yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla Bakanlar Kurulu’na sunduğu teklifinde uygulamanın 1 Mart 2014’ten itibaren başlamasını önermişti. Bakanlar Kurulu, bu teklifi iki ay erkene çekti. Böylece, 1 Ocak 2014 itibariyle kışladaki 13. ayını dolduracak olan 1992/4 tertip yaklaşık 70 bin asker yılın ilk günü tezkeresini alacaklar.

Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklamalarda bulunan Arınç, uygulamanın 1 Ocak 2014’ten itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. Arınç, uygulamadan 70 bini biraz aşan sayıda askerin yararlanacağını bildirdi. Uygulamanın 1 Ocak’ta başlamasıyla bu tarih itibariyle yükümlülüklerinin 13. ayını dolduracak olan 1992/4 tertip yaklaşık 70 bin asker yılın ilk günü terhis heyecanı da yaşayacak.
Bakanlar Kurulu başlamadan önce internet sitesi aracılığıyla bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, uzun dönem askerliğin 15 aydan 12 aya indirilmesinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yansımasıyla ilgili detaylı çalışma yapıldığı belirtildi. Alınması gereken tedbirlerin belirlendiği ve bunların hükümetle paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, “Uygulamanın başlangıç tarihinin 1 Mart 2014 olması yönündeki teklifimiz Milli Savunma Bakanlığı’na bildirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

1992/3’ler 15 ay yapacak

Genelkurmay’ın görüşü kabul edilmiş olsaydı 1992/4 tertip askerler kısa dönem askerlikten yararlanamayacaktı. Bakanlar Kurulu’nun Genelkurmay’ın önerisini iki ay önceye çekmesi, sabah saatlerinde kışlada uygulamanın kendilerine yansımayacağını öğrenen yaklaşık 70 bin asker için umut oldu. Halen askerliğini yapan ve uygulamanın tarihine göre erken terhis sevinci yaşama olasılığı bulunan 1992/3 tertip askerler ise, yükümlülüklerini 15 ay olarak yerine getirecek. Böylece erken terhis alarak TSK ile ilişiği kesilen yaklaşık 70 bin er/erbaş Mart 2014’te yapılması öngörülen yerel seçimlerde oy kullanabilecek.

Muhalefetten tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Askerliğin, toplumun değişik kesimlerinde sorun olmaktan çıkarılması ve bu hizmetin, gençlerin hayatlarından çalınan bir süreç değil, onların geleceklerine katkıda bulunacak bir sürece dönüştürülmesi için CHP olarak bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı projeyi halkımıza 2011 seçimlerinde sunmuştuk. Askerlik süresinin 15 aydan 9 aya indirilecek, gerekli hazırlıkları takiben 6 aya çekilmesi öngörülen proje ile TSK yeni bir yapılanmanın ve de paradigma değişikliğinin içine sokulması hedeflenmekteydi. CHP olarak bu konuda kanun teklifi verdik. AKP bu konudademokratik uzlaşıyı ve ortak aklı devreye sokacağına bizim projemizi sulandırmıştır. Gün geçmiyor ki AKP, CHP’nin bir projesini daha sulandırarak uygulamaya girişmesin. AKP’ye önerimiz 46 milletvekili imzasıyla 12 Temmuz 2013 tarihinde verdiğimiz kanun teklifini proje bütünlüğü içindeTBMM gündemine alması ve bunu TBMM’nin ortak iradesiyle yasallaştırmasıdır” dedi.

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise sosyal paylaşım sitesi twitter’da, “TSK, 12 ay askerlik/erken terhis için 1 Mart 2014 tarihini önermiş. Tam da yerel seçim öncesi. Şimdi olmasında hangi engel var” dedi.

* MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Genelkurmay Başkanlığı bunu, 1 Mart olmasını hangi ihtiyaca göre belirlemiş. Önce bayram öncesi dediler, sonra bayram sonrası dediler, şimdi seçim öncesi seçim vaadi olarak uygulanacak gibi, bakalım ne çıkacak” diye değerlendirdi.

Bu bir arz talep meselesi
Genekurmay’la görüş alışverişinde bulunuldu mu? sorusuna “Teknik bir konuda Genelkurmay’ın ne dediğine de bakarız ama ‘mot a mot’ aynı noktada karar verecek durumda değiliz. Kararı biz veriyoruz, sorumluluk bize ait” yanıtını veren Arınç, şöyle devam etti: “Biz Genelkurmay’ın taleplerini alıyoruz Milli Savunma Bakanlığımız kanalıyla, ama siyasi kararın verilmesi ve sonunda bir sorumluluk üstlenecek olan hükümetin kararının belirlenmesinde elbette siyasi kararımız kanunsa kanun şeklinde, Bakanlar Kurulu kararıysa Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor. Bu bir arz ve talep meselesidir, ihtiyaç meselesidir.”