7 Mayıs 2013 Salı

Türk mühendislerin büyük başarısı

Türk mühendislerin büyük başarısı

Türk mühendislerinin geliştirdiği, yüzde yüz yerli sermaye ile üretime geçilecek Radar Tabanlı Helikopter Uçuş Emniyet Sistemi ile Taşınabilir Polarimetrik Meteoroloji Radarı, 11. Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarı'nda tanıtılıyor. Her iki sistem de Türkiye'nin dışa bağımlılığında son noktayı koymayı hedefliyor.

Helikopterle güvenli uçuşta, meteoroloji alanında durum tespiti yapmak, oluşabilecek risklere karşı çok daha önceden önlem almak üzere askeri ve sivil alanda yaşamı kolaylaştıran, milli iki proje RST Teknoloji'den geldi. RST Teknoloji'nin İş Geliştirme Direktörü Serdar Ümit Tezeren, geliştirdikleri teknoloji ile Türkiye'nin havacılık sektöründe dışa bağımlılığını sona erdirdiklerini açıkladı.
Tezeren, teknoloji, elektronik ve savunma sektörlerinde faaliyet gösteren RST Teknoloji, Türk mühendislerin geliştirdiğini, iki yerli sistemle 11. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'ndaki yerlerini aldıklarını kaydetti.

SİVİL HELİKOPTERLERDE DE KULLANILACAK
Hem askeri hem de sivil helikopterlerde kullanılmak üzere geliştirilen Radar Tabanlı helikopter Uçuş Emniyet Sistemi'nin Türkiye'de benzeri bulunmuyor. RST Teknoloji'nin geliştirdiği sistem, sertifikasyona gerek kalmadan helikoptere takılarak, en zorlu hava, arazi şartlarında bile güvenli uçuş emniyeti sağlıyor. Bugüne kadar Türkiye'nin milyonlarca dolar ödediği bu sistemin yerli üretiminin hayata geçmesi halinde sertifikasyona gerek kalmadan ek maliyetleri de ortadan kaldıracak.
RST Teknoloji tarafından geliştirilen bir diğer sistem ise meteoroloji alanında kullanılmak üzere tasarlandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün en son İtalya'dan 1.5 milyon dolar ödeyerek aldığı belirtilen radara karşılık, yerli bir firma tarafından tasarlanan Taşınabilir Polarimetrik Metoroloji Radarı bu alanda dışa bağımlığı da sona erdirmeyi hedefliyor.
Mevcut radarlar sabit olmakla birlikte, RST'nin tasarladığı radarın en önemli özelliği tanışabilir nitelikte olması. Dolayısıyla herhangi bir havalimanında, limanlarda, spor karşılaşmalarında, sel gibi benzeri afet yaşanan yerlere götürülerek çalıştırılması mümkün oluyor. RST'nin IDEF'te bu radarın farklı bir modelini görmek te mümkün.