28 Mayıs 2013 Salı

Askere tazminat dopingi!

TSK Personel Kanunu’nda önemli düzenlemeler yapıldı

TSK Personel Kanunu’nda önemli düzenlemeler yapıldı

Genelkurmay’ın hazırladığı yeni personel kanunu taslağına VATAN ulaştı. Taslak, fazla mesai, görev yapılan bölgeye göre ve rütbeye göre ek tazminat gibi askeri teşvik edecek yeni düzenlemeler içeriyor...


Genelkurmay tarafından hazırlanan 246 sayfalık yeni ‘Personel Kanun Taslağı’, askeri personele radikal düzenlemeler getiriyor. Taslakta, ‘Generallere yaş ayarı’ başlığıyla VATAN’a manşet olan rütbe bekleme sürelerinin indirilmesi dışında da, askeri personeli teşvik edecek maddeler yer alıyor. İşte askeri sevindirecek düzenlemelerden bazıları:

Ucuz kira imkanı

* TSK’daki profesyonel personele, görev yaptığı garnizonun dışında ikamet edebilme izni getiriliyor. Bu düzenlemeyle personelinyakın garnizonlarda ikametedebilmeleri amaçlanıyor.

‘657’ uygulaması

- Taslakta, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na paralellik sağlanması için iki yıllık meslek yüksekokulu ve daha üst öğrenim görmüş tüm TSK personelinin 657 sayılı kanunda olduğu gibi 1. derecenin 4. kademesine kadar yükselmesi sağlandı.

- Terörle mücadele sırasında kaçırılanların ailelerine maaşlarının tamamının ödenmesi öngörüldü. Halen bu durumda olanlara maaşlarının 3/4 veriliyor.


Ek gelir teşvikleri

- Doğal afetlerde görevlendirilen personele maaşı dışında günlük 68 TL tazminat ödenecek. Düzenleme ile personelin motive edilmesi amaçlandı.

- Kıt’a tazminatı geri dönüyor. 1970 yılına kadar verilen kıt’a tazminatı personelin istekli görev yapması için yeniden verilecek.

- TSK’da görev yapan personele ve sivil memurlara, ayda doksan saati geçmemek üzere Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin beş katını aşmamak kaydıyla fazla mesai ödemesi yapılacak.

- Rütbelere göre verilen tazminat oranları arttırılıyor.

- Tabur ve bölük komutanlarına verilen Komutanlık Tazminatı, alay ve takım komutanlarına da verilecek.

- Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeline ödenen “Güvenlik Tazminatı”, 926 sayılı yasaya tabii personele de verilecek.

- Birinci derecede görev yapan tüm rütbedeki personele Makam Tazminatı ödenecek.

Doğum izninde yeni düzenleme

- Taslakta doğum izniyle ilgili düzenleme de yer aldı. Bu maddede, “Doğumda veya doğum sonrası aylıklı izin veya analık izni süresi içerisinde eşinin ölümü halinde, isteği üzerine anne için öngörülen süre kadar izin verilebilir” ifadesi yer aldı. (Mevcut kanunda subay ve astsubaylara bu durumlarda isteği üzerine 10 güne kadar mazeret izni veriliyor.)

Beraat edenin masrafı MSB’den

- Askeri hizmete ilişkin görevleri sebebiyle haklarında kamu davası açılan personelden beraat edenlerin, avukat ücreti ve belgelendirilmiş diğer masrafları MSB tarafından ödenecek.

- Kirada oturan personele mevcut lojman kiralarından az olmamak üzere lojman tazminatı verilecek.

- Güneydoğu’da ve gemide görev yapan personelin 15 günlük mazeret izni 30 güne çıkarıldı.

- Savaş takdirnamesi alan sözleşmeli subay ve astsubay herhangi bir şart aranmadan muvazzaf subaylığa geçirilecek.

- Yol izinlerinde de artırıma gidildi. Erbaş ve erlerde olduğu gibi üç güne kadar yol izni verilebilecek.

İstifa edene ‘Bir daha düşün’ izni

Emeklilik ve istifa nedeniyle TSK’dan ayrılmak isteyen personelin, tekrar TSK’ya dönmesi süreci nedeniyle verilen yurt dışı aylıksız izin hükmü 926 sayılı kanundaki haliyle iptal edilerek, yeni Personel Kanunu’na ithal edilmesi de amaçlanıyor. Bunun gerekçesine ise taslakta şöyle yer verildi: “Görev yoğunluğu, iş stresi gibi nedenlerden ani bir kararla istifa eden veya emekli olan personel maddi ve manevi zorluklar yaşamaktadır. Bu izinle, kararını sağlıklı olarak tekrar sorgulayabilmesi ve kararından vazgeçmesi durumunda tekrar göreve dönme imkanı sağlanması amaçlanmıştır.”

G.Kurmay Başkanı’nın görev süresi uzatılıyor

- 4 yıllık görev süresini tamamlayan Genelkurmay Başkanı’nın görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin olanak yasa maddesine kondu.

- Düzenlemede, görev süresi uzatılacak orgeneral/oramirallere ilişkin kısıtlama kaldırıldı. Eskiden yalnızca 1 orgeneral veya oramiralin görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği belirtilirken, şimdi görev süresi uzatılacak orgenerallere ilişkin herhangi bir tahdit konmadı.