27 Mayıs 2013 Pazartesi

28 ŞUBAT'TA DEMİREL İLE KARADAYI'NIN ŞOK KONUŞMASI

28 şubat, demirel, ismail hakkı karadayı, çevik bir, çetin doğan, meclis, mit, trt, erbakan

28 Şubat döneminde Demirel ile Karadayı'nın görüşmesi ortaya çıktı. Karadayı ne istiyor, Demirel ne diye cevap veriyor?

Asker rahatsa sistem de rahattır
28 Şubat soruşturmasına ilişkin dosyadan Refah-Yol hükümeti iktidardayken 17 Ocak 1997’de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e verilen brifingin konuşmaları çıktı. Belgeye göre Demirel ile Orgeneral Karadayı arasında özetle şu konuşmalar yapıldı:

İşte Milliyet'te yer alan haber göre dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı arasındaki o görüşme;
Demirel: Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri bu tür tehditler olmuştur. Önemli olan Türkiye’yi idare edilemez duruma getirmemektir. Devletin alacağı tedbirlerle bu tehdit tesirsiz hale getirilebilir. Alınması gereken pratik tedbirler var. Bunları alarak mani olabiliriz. MİT, TRT, üniversiteler gibi kurumlarda tahribat yaptırmayız.
Üniversiteler tasarısını hazırlayanlara haber gönderdim. Çıkaramazsınız dedim. Bazı üniversitelere sızmış öğretim üyeleri var. Ancak rektör seviyesinde temizledim. Birçok tayin geliyor. Hemen geri çeviriyorum. Bir daha önüme getirmiyorlar.
Karadayı: Size bunları aktarmak durumundayız. Fiili bir durum var. Yasaların işletilmesi gerekir. Fatih’te bayanlar kısa kollu gezemiyor. Jilet atılıyor. Tren ve benzeri vasıtalarda tesettürlü bayanlar para karşılığı dolaştırılıyor. Fiili durum giderek genişliyor.

"TEDBİR ALAYIM"
Demirel: Sizin düşüncelerinizi bilmem gerekir ki tedbir alayım. Silahlı Kuvvetler Başkomutanı’nın temsilcisi olarak sizin rahatsızlığınızı bilmem gerekir. Siz rahatsanız sistem daha rahat işler. İstanbul’da son 2,5 aydır Emniyet Müdürü tartışması bizi çok sıkıntıya düşürdü. Çok talihsiz bir olaydır. İstanbul polis teşkilatı ve yeni emniyet müdürü çok sağlamdır. Birkaç gün içerisinde İstanbul oturur.
Karadayı: Parlamentoda kilitlenme var. Endişemiz yüzde 80, yüzde 20’nin zebunu yani esiri olmasıdır. Bunu açacak kilidin olmaması sıkıntı yaratıyor. Siyasetin dışındayız. Özenle siyasete girmekten kaçınıyoruz. Şahsi tecrübe ve konumumuz ile sizin anayasal düzen içinde bu sorunları çözeceğinize inanıyoruz. Kanunların yolu açılmalıdır.
Demirel: Bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğim. 1982 Anayasası’nın noksanı cumhurbaşkanına meclisi feshetme yetkisi vermemiş olmasıdır. Benim elimde böyle bir yetki olsa kullanmama bile gerek kalmayabilir. Halk cıva gibidir. Kimsenin arkasında devamlı durmazlar. Tekrar teşekkür ederim. Brifing vatansever ve temiz duygularla hazırlanmış. Yararlandım. İnceleyeceğim.