17 Mayıs 2010 Pazartesi

Yargıtay ve Cihaner dosyası / Nazlı Ilıcak

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in görevi ihmalden yargılandığı davada, önemli bir karar verdi (14 Mayıs 2010). 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ve İlhan Cihaner'in sanık oldukları Erzurum'daki Ergenekon dosyasıyla, Dursun Çiçek'in sanık olduğu, İrtica ile Mücadele Eylem Planı dosyasının Yargıtay'a bir an önce gönderilmesini istedi.

Bilgilerimizi güncelleyelim: Başsavcı İlhan Cihaner, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı, Albay Dursun Çiçek'le işbirliği yaparak Erzincan'da uygulamaya koyduğu iddiasıyla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Ayrıca İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'na ilişkin bir başka dava yürüyor. 2 Mayıs'ta Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzurum'dan İlhan Cihaner dosyasını talep etmişti. Ama Erzurum dosyanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirilmesi kararını aldı (11 Mayıs 2010). Çünkü iki dava birbiriyle yakından ilişkiliydi. 14 Mayıs'taki duruşmada, Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 28 Mayıs için duruşma günü verdi ve "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme kararını beklemeksizin, hem 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ile İlhan Cihaner'in Ergenekon terör örgütü üyesi olmaktan yargılandığı dosyanın, hem de, Albay Dursun Çiçek'in yargılandığı İrtica ile Mücadele Eylem Planı dosyasının Yargıtay'a kuryeyle gönderilmesini" talep etti. Yargıtay'ın bu talebi yerine geldiği zaman, sadece İlhan Cihaner değil, 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ve Albay Dursun Çiçek'in de Yargıtay Ceza Dairesi'nde yargılanabileceği belirtiliyor.

"En üst yargı organı, en büyük ihtimamla bu davaya bakacaktır" diye belki sevinmek gerekirdi. Ama o ses kaydı internete düşünce, benim bütün kimyam bozuldu. Sesin, Yargıtay Ceza Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan'a ait olduğu ileri sürülüyor. Fısır fısır konuşuyor Aktan. (Gerçekten o mu bilemiyoruz?) Diyor ki: "Biz bu davayı buraya getirdik mi bitiriririz. -Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'yu kastederek- Adli Müşavir, 'Uyuşmazlık Mahkemesi'ne, uyuşmazlık çıkarmadan götüremez miyiz?' diyor. Götüremeyiz. Uyuşmazlıktan geçmez, kemikleşirse sıkıntı çıkar... Hepsini tahliye edeceğiz.... Hıfzı Paşa (Çubuklu), hâkimler hakkında tazminat açın diyor. Olmaz. Ona İlhan Cihaner açabilir... İlhan 14 Mayıs'a kadar yatacak. 14 Mayıs'ta dosya gelir... Oktay Kuban çok iyi bir çocuk. Basıyor imzayı, bırakıyor." (Hatırlatma: Oktay Kuban, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimi, nöbetçi olduğu hafta, Balyoz'da 19 kişiyi bir çırpıda tahliye etmişti.)

Diyebiliriz ki, bu illegal bir dinlemedir. Çünkü Yargıtay üyeleri, ancak Yargıtay kararıyla dinleniyor. İllegal dinlemeler de, zaten gene Yargıtay kararıyla delil sayılmıyor. Anladık... Fakat Yüksek Yargı'da birilerini kurtarmaya yönelik lobi faaliyeti varsa, nasıl mücadele edilecek? Bazı kişiler, Ergenekon ile dirsek temasındaysa ne yapacağız? Sormak istiyorum, hani et kokarsa tuzlarız da, tuz kokarsa... Nasıl bir hal çaresi bulacağız... Yanlış anlaşılmasın, kurumu hedef almıyorum, çürük elmalardan söz ediyorum.

Hamdi Yaver Aktan'ın Ergenekon'un 3. İddianamesi'nde sözü geçen Kent Otel toplantılarının sıkı bir müdavimi olduğu da biliniyor. İddianameye göre, Ergenekon sanıkları Engin Aydın ve İlhan Selçuk'un organize ettiği bu toplantılara katılan bazı yargı mensuplarının ismi şöyle: HSYK Başkan vekili Kadir Özbek, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, Yargıtay 8. Dairesi üyeleri Hamdi Yaver Aktan, Ali Erol Özgenç, Hulusi Özek, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı ve Yargıtay üyesi Ali Em, Danıştay Başkan vekili Sinan Yörükoğlu, Danıştay 5. Dairesi Başkanı Salih Er, Milli Güvenlik Kurulu eski Hukuk Müşaviri Erdal Şenel, Hurşit Tolon, Mehmet Haberal. Ergenekon'un 3. İddianamesi, örgütün, yargıda karşılaşılacak problemlerin çözümünde, toplantıya katılan bu şahısların etkinliğinden yararlanmayı planladığını belirtiyor.
***
Kimseyi suçlu ilân etmiyorum ama bu "dosya kapmaca" beni rahatsız ediyor. Erzurum Ağır Ceza, Erzincan Savcısı Cihaner'in elinden dosyayı kaptı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Erzurum savcılarının yetkilerini kaldırarak, Cihaner dosyasını onların elinden kaptı. Şimdi Yargıtay, sadece Erzurum'daki dosyayı değil, Dursun Çiçek dosyasını da kapmak istiyor. Zaten gizli tanıklar, kapanın elinde kalıyor.

Endişe etmekte haksız mıyız?