Ergenekon'un Erzincan ayağına ilişkin davada iddiaların ardı arkası kesilmiyor.
Şimdi de, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Ali Kaya ile Erzurum Adliyesi'nde görevli bir hâkimin 4 Mayıs'ta başlayan davadan üç gün önce Ankara'da HSYK ve Yargıtay'da temaslarda bulundukları öne sürüldü.
Hâkim Kaya, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in yargılandığı davanın İstanbul'daki 'İrticayla Mücadele Planı' davasıyla birleştirilmesine muhalefet şerhi düşmüştü. Cihaner hakkındaki iddianamenin kabul edilmesine şerh koyan, Cihaner'in tahliyesi yönünde oy kullanan Kaya'nın HSYK ve Yargıtay'daki temasları soru işaretlerini beraberinde getirdi.
İddialara göre, davanın görüldüğü Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Ali Kaya, 28-29-30 Nisan tarihlerinde, Erzurum Adliyesi'nde görevli bir hâkim ile birlikte HSYK ve Yargıtay'da temaslarda bulundu. Kaya'ya eşlik eden diğer hâkimin yakın çevresine, HSYK ve Yargıtay'daki temaslarından bahsettiği, yine temasları yakın akrabası olan Yargıtay üyesi bir yüksek yargıcın organize ettiğini anlattığı da iddialar arasında. Ankara'da yüksek yargı çevrelerinde de konuşulan iddiaya göre Erzurum'dan gelen hâkimlerin HSYK ziyareti sırasında Kurul üyeleri toplantı halindeydi. Kurul, toplantı halindeyken hâkimleri kabul etti. Toplantıdan sonrada HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek ve üye Suna Türkoğlu ile yaklaşık 2 saat görüşüldü. İki hâkim daha sonra da diğer üyelerle bazı görüşmelerde bulundular. Hâkimlerin HSYK temaslarından sonra da Yargıtay'da bazı görüşmeler gerçekleştirdikleri ileri sürüldü. Hâkimlerin HSYK ve Yargıtay ziyaretlerinin davet üzerine mi yoksa kendilerinin talebi üzerine mi gerçekleştirdikleri sorusu ise açıklık kazanmadı.
Hâkim Ali Kaya'nın Erzurum'daki Ergenekon iddianamesinin kabul edilmesine de şerh koyduğu belirtildi. Muhalefet şerhinde, "Saldıray Berk'in hazırlık aşamasında ifadesinin alınmadığı, mevcut delillerle örgüt liderliği suçu açısından delillerin yeterince ilişkilendirilmediği, bu nedenle iddianamenin geri alınması gerektiği, Cihaner'in suçlarının görev nedeniyle ya da görevi sırasında işlendiği, örgüt üyeliği suçunun delilleri olan eylemlerin yargılanmasının Yargıtay'da yapılmasının değerlendirildiği, Recep Gençoğlu'nun da delilleri karartma ihtimali olmadığı ve delil durumu nedeniyle tahliye edilmesi gerektiği" belirtildi. Hâkim Kaya'nın, Cihaner'in avukatı Turgut Kazan tarafından yapılan 3 tahliye talebine de Cihaner'in tahliyesi yönünde oy kullandığı kaydedildi. Cihaner'in tahliye talepleri Erzurum mahkemesi tarafından oyçokluğu ile reddedilmişti.