2 Temmuz 2013 Salı

TÜBİTAK Destekli Projede 600 Milyon Dolarlık İhracat

FNSS Savunma Sistemleri firması TÜBİTAK desteğiyle yüksek hareket, koruma ve yük taşıma potansiyeline sahip yeni nesil tekerlekli zırhlı araç geliştirdi. Pars adı verilen zırhlı araç için Malezya’yla 600 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzalandı.

FNSS Savunma Sistemleri firması tamamen Türk mühendislerce tasarlanan yüksek hareket, koruma ve yük taşıma potansiyeline sahip yeni nesil tekerlekli zırhlı araçlar geliştirdi. Geliştirdikleri araçlarda son tasarım ve teknolojilerin uygulandığını dile getiren FNSS Proje Satış Müdürü Ceyhun Süer, ''Pars 8x8'' zırhlı muharebe aracının yanı sıra son olarak ''Pars 6X6'' zırhlı muharebe aracının üretimini de tamamlandıklarını bildirdi. Pars’ın tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini belirten Süer, Parsın bir Türk markası olduğunu ve aracı TSK ile dost ve müttefik ülkeler için geliştirdiklerini ifade etti. Projeye TÜBİTAK TEYDEB’den aldıkları 1.850 bin TL ile başladıklarını belirten Süer yaptıkları çalışmalara TÜBİTAK’ın çok önemli desteğinin olduğunu belirtti.

Aracın teknik özellikleri hakkında bilgi veren aracın baş tasarımcısı Tekerlekli Araçlar Grup Şefi Koray Ulu ise araçta motorun ön yerine ortada olduğunu bunun da özellikle araçtaki yük dağılımı konusunda büyük avantaj sağladığını söyledi. Böylece şoför ve komutana daha geniş kullanım alanı kaldığını anlatan Ulu, bu tür araçlar için bunun önemli bir yenilik olduğunu söyledi. Aracın ön ve arkasında kameraların yer aldığını dile getiren Ulu, ''Araçtaki görüş açısı benzer araçlardan çok daha geniştir. Neredeyse otomobiller kadar görüş açısına sahiptir'' dedi. Araçta gece görüş sistemlerinin olduğunu da anlatan Ulu, araca farklı silah sistemlerinin takılabildiğini bildirdi. Aracın tasarımında koruma, ateş gücü, hareket kabiliyeti ile haberleşme sistemlerini kapsayan durumsal farkındalığa önem verdiklerini ifade eden Ulu, aracın genel tasarım prensibi sayesinde ağırlığın akslara eşit dağılmasının sağlandığını anlattı.

Suda 10 km Hız Yapıyor

''Pars 6x6''nın suda 10 kilometreye kadar hız yapabildiğini belirten Ulu, aracın yüksek mayın ve balistik koruma seviyesine sahip olduğunu vurguladı. Aracın hareket kabiliyetinin de benzerlerine oranla yüksek olduğunu anlatan Ulu, ''Pars 6x6''nın çok daha kısa mesafede dönüş yapmasını sağlayan özel bir hareket sisteminin olduğunu söyledi.

Korumaya yönelik yapılan testlerde aracın büyük başarıların elde edildiğini ifade eden Ulu, ''Araçta mayın ve balistik koruma seviyesi artırılarak modern orduların istediği standartlara ulaşıldı. Araçta modüler zırh sistemi ve dört aşamalı mayın koruma sistemi mevcut. Aracın içinde personelin bulunacağı 'yaşam hücresi' olarak adlandırılan, mayına karşı dirençli çelik bir gövde var. Araç, mayın patlaması durumunda etkiyi yayan ve personeli korumayı amaçlayan bir tasarıma sahip. Personelin ayağını koyduğu yer ise özel olarak tasarlandı. Korumanın son halkasını ise koltuk sistemi oluşturuyor. Ar-ge çalışmaları sonucunda geliştirilen özel bir sisteme sahip yeni nesil bu koltuklar personeller arası ağırlık farkından etkilenmiyor ve ayar gerektirmiyor. Pars 6x6 bu koruma seviyesi ile, hem personel taşıma amacıyla üretilen mayın korumalı kamyonların koruma seviyesine sahip olmakta hem de modern bir zırhlı muharebe aracında beklenen kabiliyetleri bünyesinde bulundurarak farklılığını ortaya koymaktadır'' dedi.

Malezya Ordusuna 600 Milyon Dolarlık 257 ‘PARS’ Üretilecek

Anlaşma ile FNSS, Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamak üzere 8x8 Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracının tasarım, geliştirme, üretim ve lojistik desteğini sağlayacaklarını belirten, FNNS Savunma Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Nail Kurt Malezya Silahlı Kuvvetleri için 12 değişik konfigürasyonda 257 adet 8x8 Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracının geliştirme ve üretimini kapsayan projeye ilişkin sözleşme imzaladıklarını ve bu anlaşmadan yaklaşık 600 milyon dolarlık kazanç sağlayacaklarını dile getirdi. Yaptıkları anlaşmayla Türkiye’nin tek kalemde en büyük sanayi ihracatını yapıklarını söyleyen Kurt, “FNSS’nin PARS 8x8 Tekerlekli Zırhlı Aracı baz alınarak geliştirilecek araçlar, FNSS ve DEFTECH mühendislerince Malezya Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları göz önüne alınarak yeniden tasarlanarak Malezya’da üretilecek” dedi.