15 Ağustos 2012 Çarşamba

Askeri okullara rağbet yüzde 30 azaldı

Askeri okullara rağbet yüzde 30 azaldı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın bir soru önergesine verdiği yanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çok önemli bir sorunu ortaya çıkardı;

Son dönemde, Türkiye’de askeri okullara başvuru sayısı yüzde 30’a yakın azaldı .
Peki bunun nedeni ne olabilir?
Hürriyet dünyası, bu konudaki en yetkin isimlerden birine, TSK’ya subay yetiştiren okulun eski komutanlarından Harp Akademileri eski Komutanı Emekli Orgeneral Necati Özgen’e sordu bu soruyu.
ÖZGEN: "İKİ NEDENİ VAR"
Özgen’in ilk cümleleri çarpıcı; “Bu cevabı malum bir konu.”
Eski komutana göre, askeri okullara azalan rağbetin iki ana nedeni var;
İlki, son dönemde gerek muvazzaf, gerekse emekli subayların tutuklanması. Emekli Orgeneral Özgen bu konuyu şu cümlelerle açıklıyor;
“TSK ÜZERİNDEKİ ETKİSİZLEŞTİRME OPERASYONU”
“Dış mihrakların, batının batısının TSK üzerinde etkisizleştirme operasyonlarının neticesinde çok büyük değerli subaylar, generaller, komutanların tutuklanması.”
Özgen’e göre bu tutuklamaların artması, Türkiye’nin terörle mücadelesine de olumsuz etki yapmış. Terör bitirileceği yerde, terörle mücadele uzamış. Terör konusu da, Özgen’e göre, askeri okullara rağbetin azalmasının ikinci nedeni.
“TERÖRLE MÜCADELE UZADI, ŞEHİT SAYISI ARTTI”
“Bu tutuklamalar, Güneydoğu’da terörle mücadele eden binlerce subay, astsubay üzerinde moral bakımından menfi etki yarattı. Bunun sonucunda da terörle mücadele uzadı. Terörle mücadelenin uzun sürmesi, şehitlerin artması, özellikle son dönemde Şemdinli, Uludere gibi olayların zuhur etmesi, aileler üzerinde, ‘benim de çocuğum subay olursa, bunlar bizim de başımıza gelir’ duygusunu artmış olabilir. Aileler de bu yüzden çocuklarını askeri liselere göndermiyor olabilir”.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI AÇIKLAMIŞTI
Askeri okullara başvuruların azalmasına ilişkin bilgi, CHP milletvekili Hurşit Güneş’in soru önergesine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın verdiği yanıtla ortaya çıktı.
Yılmaz, soru önergesine verdiği yanıtta,  2007’ye oranla askeri liselere yapılan başvuru sayısında yüzde 30’a yakın bir azalma yaşandığını bildirdi.
Yılmaz’ın soru önergesine verdiği yanıtta, rakamlar çarpıcı;
- Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askeri liselere yapılan başvurular 2007’de 66 bin 487 iken, yıllar içinde azalarak 2011’de yüzde 31’e varan bir düşüş ile 45 bin 367’ye düştü.
- 2007’de 895 mezun veren Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askeri liselerde mezun sayısı 2011’de yüzde 65 oranında bir azalmayla 305’e kadar düştü.
- Kara Harp Okulu’nda ise 2010’da 26 bin 43 başvuru yapılırken, yüzde 30 oranında bir azalmayla 2011’deki başvuru sayısı 18 bin 247’ye düştü.
- 2007’de 761 mezun veren Kara Harp Okulu’nun 2011 mezun sayısı 546’ya düştü.
Yılmaz’ın soru önergesine yanıtında, deniz ve hava kuvvetlerinde subay olmak için başvuruların ise arttığı belirtildi. Rakamlar şöyle;
- Deniz Lisesi’ne 2007’ye oranla 2011’de yüzde 30’a yakın bir azalma yaşanırken, verilen mezun sayısı da yüzde 55 oranında azalarak 76’ya kadar düştü. Buna karşın Deniz Harp Okulu’na yapılan başvuru sayısında artış yaşandı ancak verilen mezun sayısında yüzde 35’e yakın bir azalma yaşandı. Deniz Harp Okulu, 2011 yılında sadece 130 teğmen mezun verebildi.
- Hava Lisesi’ne yapılan başvurularda da 2007 yılına oranla yüzde 29 oranında bir azalma yaşandı, yine verilen mezun sayısı da yüzde 39 oranında azalarak 125’e düştü. Ancak Hava Harp Okulu’na yapılan başvurularda ve verilen mezun sayılarında bir artış yaşandığı görüldü. Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu’na ise yapılan başvurular son 1 yılda rekor bir azalış ile yüzde 46 oranında azaldı.