15 Ekim 2012 Pazartesi

JANDARMA KARAKOLLARI EMNİYET’E DEVREDİLDİ

Sivilleşme adımı kapsamında, üç ilçe jandarma komutanlığı ile 58 jandarma karakolu İçişleri Bakanlığı’na devredildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, uzman jandarma yetiştirilmesine son verildiğini açıklamasının ardından, Jandarma Genel Komutanlığı’na er alımının her geçen yıl azaldığı ortaya çıktı. Buna göre, Jandarma’ya bağlı askerî birliklerde 8 bin 883 uzman erbaş görev yapıyor.
Bugün gazetesinin haberine göre, kısa dönem askerlik yapanlar da dahil olmak üzere er ve erbaş sayısı 136 bin 523. Öte yandan 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra Jandarma ile Emniyet arasında imzalanan protokol gereği üç ilçe jandarma komutanlığı ile 58 jandarma karakolu Emniyet’e devredildi.
Bu durum, Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bütünüyle bağlanması için çalışmalar yürütüldüğü bir dönemde, sivilleşme adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Amaç, asayişi sağlamak
Necdet Özel, Savunma ve Havacılık dergisinin son sayısına verdiği söyleşide konu hakkında şöyle diyor: “Jandarma Genel Komutanlığı’nda rütbeli personelin eğitim süresinin artırılarak daha nitelikli emniyet ve asayiş hizmeti verilmesi aksadıyla, uzman jandarma kadroları yıllara sari astsubay kadrolarına dönüştürülmektedir. Uygulama kapsamında; 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren uzman jandarma temin ve yetiştirilmesine son verilmesine ve Uzman Jandarma Okulu’nun kapatılarak, Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun kapasitesinin ve buna bağlı olarak astsubay yetiştirme miktarının artırılmasına karar verilmiştir. Uzman Jandarma Okulu’nda bir yıl süreyle mesleki eğitim alarak mezun olan uzman jandarmalar yerine, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu’nda iki yıl süreyle ön lisans düzeyinde akademik ve mesleki eğitim alarak mezun olan astsubay statüsünde personel istihdam edilerek Jandarma Genel Komutanlığı’nın emniyet ve asayiş hizmetlerindeki etkinliğinin daha da artırılması sağlanacaktır.”
Şimdi sıra Jandarma’nın statüsünde
Jandarma Genel Komutanlığı’nın statüsü, askerî vesayetin sonlandırılması noktasında sık sık tartışma konusu oluyor. Zira teorik olarak, Jandarma Genel Komutanlığı, barış zamanında şeklen İçişleri Bakanlığı’na bağlı görev yapan silahlı, askerî bir güvenlik ve kolluk kuvvetiyken savaş zamanında TSK bünyesinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor.
Gerçekte ise, Jandarma Genel Komutanlığı, TSK’nın fiilen bir parçası olup Silahlı Kuvvetler’le ilgili görevleri, örgütlenme biçimi, bütçesi, terfi sistemi, personel eğitim ve öğrenim açısından Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor ve bütçesi de, her ne kadar İçişleri Bakanlığı’nın bütçe kalemleri arasında yer alsa da yine TSK’nın denetimi altında kullanılıyor.