24 Eylül 2013 Salı

16 yıllık sır tutanaklar açıldı

28 Şubat 1997’de yapılan ünlü MGK toplantısının tutanakları mahkemeye ulaştı. Tutanaklar içinde konuşulanlar da var, bildirinin imza süreci de.



28 Şubat 1997'deki tarihi Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, neler konuşuldu. 16 yıllık bu sır 28 Şubat davasıyla gün yüzüne çıktı.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, mahkemenin talebi üzerine tutanakları gönderdi.
Cumhurbaşkanı, başbakan ve asker üyelerinin katıldığı dar kapsamlı oturum, irtica tehdidinin boyutları ve alınması gereken önlemler başlığını taşıyor.

Önce Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller söz alıyor:
"Çare demokrasidedir. Biz hükümet olarak çıkardığımız kanun ve kararnamelerde hükümet protokolüne uyduk laiklik aleyhine hiçbir kanun ve kararname çıkarmadık. Dinin siyasallaşmasını yanlış buluyorum. Bunun üzerinden oy avcılığı yapmak ülkeyi böler."
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de görüşlerini aktarıyor:
"Bu takdimde Genelkurmay'ın iddiası çok önemli bir beyandır. İrticanın, Cumhuriyet'in kurulduğundan beri en büyük tehlike halini aldığını belirtiyor. Genelkurmay Başkanlığı takdiminde tedbirler de sıralanıyor. Şimdi bu tedbirler arasında hassas bir konu var. O da kamuoyunda kuran kursları, imam hatip okulları kapatılıyor imajı yaratılmamalı."
Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da "Laiklik ilkesi Türkçe ezandan vazgeçilmesiyle başladı" diyor. 1960 ve 1980 darbelerini önceden tahmin ettiğini hatırlatıyor:
"Laiklik olmazsa demokrasi olmaz. Şeriat şimdi küçük görülmemeli eğitim ve öğretim Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda çağdaş, devletin kontrolünde olmalı. Bunlara çare bulmak lazım, ülke güvenliği ve selameti açısından bu şarttır."
Eleştirilerin ardından bu kez söz sırası dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'a geliyor:
"Halk bir şeye karar vermişse ona güvenmeliyiz, onun kararına saygı duymalıyız. Laiklik Müslümanlığa en uygun bir kuraldır. Demokrasi ve laikliği korumak için tedbirleri almalıyız. Basına verilecek bildiriyi dikkatle hazırlayalım. Millete, Avrupa'da, dışarıda endişe uyandıracak bir hava vermeyelim."
Toplantının sonuna doğru 18 maddelik kararların nasıl açıklanacağı tartışması yaşanıyor.
Başbakan Necmettin Erbakan, “Kararları önlerine koydular imzaladılar olmasın, biz bunları bir inceleyelim” yorumunu yapıyor.
Cumhurbaşkanı Demirel de Erbakan'a destek veriyor.