21 Haziran 2013 Cuma

Askeri savcılıktan olumsuz yanıt

DİYARBAKIR'ın Kulp İlçesi Alacakaya Köyü Keper Mezrası'nda 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybolan 11 köylü ile ilgili 7 yıldır soruşturmayı yürüten 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, yakınlarının kemiklerini isteyen ailelere olumsuz yanıt verdi.


Askeri Savcılık tarafından ailelerin avukatlarına gönderilen yazıda, 'savcılık emanetinde bulunan kemik parçalarının birey olarak ayrımı yapılmadığından bu aşamada ailelere verilmeyeceği ve emanette kalmaya devam edileceği' belirtildi.

Kulp İlçesi'ne bağlı Alaca Köyü Keper Mezrası'nda 9 Ekim 1993 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Mehmet Şah Atala, Nusrettin Yerlikaya, Turan Demir, Behçet Tutuş, Bahri Şimşek, Şerif Avar, Hasan Avar, Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Ümit Taş ve Abdi Yumuk'un PKK tarafından öldürüldüklerine ilişkin kanıt bulamayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı vererek dosyayı Kulp Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi.

Dosya, Kulp Cumhuriyet Savcılığı tarafından da görevsizlik kararı verilerek 2006 yılında 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi. Askeri savcılık, zaman aşamı tehditi altındaki dosya ile ilgili soruşturmasını sürdürürken, aileler 2004 yılında bulunan 11 kişiye ait olan kemiklerin kendilerine verilmesini istedi. Avukatlar aracılığı ile iletilen talebe ret cevabı veren Askeri Savcılık, hali hazırda Askeri Savcılığın emanetinde bulunan kemik parçalarının birey olarak ayrımı yapalmadığından bu aşamada kemik parçalarının askeri savcılık emanetinde kalmaya devat etmesi gerektiğini belirtti.

AVUKATLAR, GENERAL ERTÜRK İÇİN YAKALAMA KARARI İSTEMİŞTİ

Kayıp yakınlarının avukatı Rahşan Bataray, Diyarbakır 7'nci Kolordo Komutanlığı Askeri Savcılığına gönderdiği dilekçede, dosyanın zaman aşımına uğramasına 4 ay kaldığı gözönünde bulundurularak, dosya hakkında görevsizlik kararı verilmesi ve o dönemde bölgede görevli olan ve 11 köylüyü gözaltına alan Bolu Komando Tugayı'nın başında yer alan Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istemişti.

KEMİKLER ARAZİDE BULUNMUŞ, AİHM TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETMİŞTİ

2004 yılında 'köye geri dönüş projesi' kapsamında köye dönen köylüler, arazide bazı kemikler buldu. İHD Diyarbakır şubesine haber veren köylülerin detaylı aramasında bulunan kemikler avukatlar aracılığı ile İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda incelenince kemiklerin, kaybolan köylülere ait olduğu kesinleşmişti. Yaşam hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 1993 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yapılan başvuru, Mayıs 2001'de sonuçlanmış, mahkeme, ailelere toplam 1 milyon lira tazminat ödenmesine karar vererek Türkiye bu davada mahkum edilmişti.