Askeri kantin, bina ve taşınmazların bedelsiz olarak tahsis edilmesinin önü açıldı.
Hükümet tarafından TBMM’ye sevk edilen ve Askerlik Kanunu ile diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören tasarıda, TSK tarafından yürütülen savunma ve güvenlik ile ilgili proje veya ön çalışmalarda, arazi ve bina gibi taşınmazların kamu veya özel sektöre bedelli veya bedelsiz olarak tahsis edilmesinin önü açıldı. Tasarıda, “TSK tarafından yürütülen savunma ve güvenlikle ilgili proje veya ön çalışmalarda, taşınmazlar kamu veya özel kurum ve kuruluşlara ilgisine göre İçişleri Bakanlığı veya Milli Savunma Bakanlığı’nca bedelli veya bedelsiz tahsis edilebilir” denildi.
Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanmasını öngören kanun tasarı paketinde, orduevi gibi işletmelerin aylık hasılatının yüzde 1’inin bütçeye gelir olarak kaydedileceği hüküm altına alındı. Bu kapsamda, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 107. maddesi şu şekilde değiştirilecek:
“Orduevi ve bağlısı şubeler ile özel, yerel veya kış eğitim merkezleri ve kışla dışındaki askeri kantinlerin aylık gayrisafi hasılatının yüzde 1’i, askeri müzelerin kültür sitesi aylık gayrisafi hasılatının yüzde 1’i en geç takip eden ayın 20’sine kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine yatırılır. Bu oranı, sayılan tesislerin faaliyet türleri itibarıyla topluca veya ayrı ayrı ya da her bir tesis için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye Maliye Bakanı yetkilidir.”
Kantinler yönetmelikle denetlenecek
Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında bırakılan askeri kantinler, Sayıştay denetimine de tabi olmayacak. Kantinlerin, teşkili, idaresi, işletmesi ve kontrol şekilleri, gelirleri ve gelirlerinin harcanmasına ilişkin usul ve esaslar ile denetlemelere ilişkin hususlar Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine yönetmelik ile belirlenecek. Kantinler “Kurumlar Vergisi”nden de muaf olacak.
Tasarı paketinin 47. maddesinde ise TSK tarafından yürütülen projelerde bina ve arazi gibi taşınmazların kamu veya özel kurum ve kuruluşlara bedelli veya bedelsiz olarak tahsis edilebilmesinin önü açıldı.
Astsubaylara yeni rütbeler geldi
Tasarı ile “astsubay çavuş” rütbesi ile başlayan ve “kıdemli başçavuş” rütbesi ile sona eren astsubaylara iki yeni rütbe daha eklendi. Bu rütbeler, “Kademeli Kıdemli Üstçavuş” ve “Kademeli Üstçavuş” şeklinde oldu. Böylece, Üstçavuşluk ile Başçavuşluk arasına iki yeni rütbe girmiş oldu. Yine tasarıyla askeri kimlik kartının “resmi belge” olduğu da kayıt altına alındı.