12 Temmuz 2016 Salı

E. Taburu TSK’nın mı yoksa Saray’ın mı? – Doğan Ertuğrul

Yeni öğrendim, şöyle bir söz varmış. Anonim olmalı. ‘Türk olmak zordur, çünkü dünya ile savaşırsın. Türk olmamak ise daha zordur. Çünkü Türk’le savaşırsın.’

Ne kadar gurur verici değil mi? ‘Bir Türk dünyaya bedeldir’ sözünün döneme uyarlanmış askeri versiyonu sanki. Ben Twitter’da gördüğüm bu veciz (!) ifadeyi sindirmeye çalışırken aynı hesaptan bu kez bir ‘ son dakika’ paylaşımı düştü. ‘Yeni parti mallar geldi hevalno alsanıza’. Hevalno Kürtçe arkadaş demek olan ‘heval’dan türetilmiş bir aşağılama… Kürt’e kıro demenin yeni biçimi. Ama kıro kelimesi kadar bile yaratıcı ve zeka ürünü değil. Geçelim…

Neymiş bu yeni parti mallar? Dicle’de, Cizre’de, Nusaybin’de ya da başka bir bölgede TSK ile girdiği çatışmada ‘indirilen’ PKK’lı teröristlerin, parçalanmış, dağılmış, yanmış cesetlerinin fotoğrafları. Operasyon bölgesinden sıcağı sıcağına. Paylaşan kim? Bölgede görevli JÖH taburu. Yani Jandarma Özel Harekatçılar.

Hatırlarsınız JÖH ilk kez hendek savaşlarının ilk günlerinde panzer arkasında sürüklenen bir PKK’lı fotoğrafıyla gündeme gelmişti. 50 gündür kayıp olan Hurşit Külter ile ilgili tek bilgiyi de aynı hesap paylaşmıştı. ‘Gözaltına alındı.’ diye.

Bir süredir el yükselttiler. Artık nerdeyse sadece yanmış,  parçalanmış ceset fotoğrafı paylaşıyorlar. Ve bu fotoğraflara yayın ya da erişim yasağı da yok.

Onlarca sivilin hayatını kaybettiği terör saldırılarından sonra ihmali ve belki suçu gizlemek için arzı endam eden devlet burada devrede değil. Ne TİB ne yargı ne de başka kurumlar. Neden değil? Çünkü biliyorsunuz eski Türkiye’den bugüne devletimiz ve tabii ki AKP iktidarı için terörle mücadele öncelikle bir psikolojik harp demek. Ve bu savaşı kazanmak için her şey meşru. İnsanları korkutmak, sindirmek için parçalanmış cesetler dahil her türlü fotoğrafı, görüntüyü paylaşabilirsiniz. Kimsenin de sesi çıkmaz. Ses çıkaran susturulur. JÖH’ün paylaşımlarına bugüne kadar kimse tepki göstermedi. Ne iktidar ne muhalefet ne TSK ne de medya ve STK’lar… Oysa kıyametlerin kopması gerekirdi.

İsterseniz 50 binden fazla takipçisi olan ve her paylaşımdan sonra yüzlerce beğeni alan o hesaptan bir kaç örnek verelim… Yakın tarihli olanlardan başlayalım. Tesadüfi seçimle üstelik. ‘Lice’de teslim olan bir lağım faresi. Şimdi bunu cezaevine alırlar. Yine devletin ekmeğini yer. Kurşun yedirmek varken’

Bu paylaşım 76 retweet 246 beğeni almış. Beğenenler ne mi demiş. Misal.. ‘Kafasını ezip beynini dağıtmak varken, teslim almak ne ya… Sıksanıza kafasına. Teslim alan komutana yazıklar olsun.’ Biraz daha geriye gidelim.  ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır. JÖH çalışıyor.’ Paylaşılan cesetleri parçalanmış iç organları dışarı çıkmış çıplak biri kadın diğeri erkek 2 terörist fotoğrafı.  82 retweet. Tam 428 beğeni. ‘Elleriniz dert görmesin şu mübarek gün. Allah sizleri korusun. Harika görüntü. Ben bayıldım resmen.’ ‘Şu mübarek gün’ vurgusuna dikkat. Fotoğraf Ramazan’da çekilmiş. Bayramdan birkaç gün önce.

Bu iki örnek yeter sanırım. Uzun süre bu hesaba ve paylaşımlara tepki bekledim. Ama yok. İgili hesapla ilgili bir şeyler yapmak gerektiğini söylediğim bir arkadaşımın tepkisi ise ‘Bu kadar şehit cenazesi varken, ne kadar doğru’ oldu. Belki de tam da bu beklenen. Ne olursa olsun tepki vermeyen her şeyi kanıksamış bir sürü toplum. Oysa sormamız gerekmiyor mu? Şehit cenazeleri güvenlik güçlerinin resmi ya da yarı resmi bir hesaptan yanmış, parçalanmış çıplak kadın ve erkek cesetleri paylaşmasını haklı mı kılar? Eğer bu hesap gerçekten jandarma özel harekata ait değilse TSK’nın bir açıklama yapması gerekmez mi? Yoksa yıktıkları Kürt coğrafyasında duvarlara ‘Uzun adama’ saygı ve sevgi mesajları yazan bu askerler Türkiye’nin değil iyice sağa kıran tek adamın askerleri mi?