16 Eylül 2011 Cuma

'Kurtarın şimdi Cizre'yi'


'Kurtarın şimdi Cizre'yi' GENELKURMAY Başkanlığı, Şırnak’ta işlenen cinayetlerle ilgili yargılanan VE 1994 yılında işlenen bir cinayetle ilgili o dönemde yurt dışında NATO’da olduğunu söyleyen eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemil Temizöz’ün, 1993- 1995 yılları arasında NATO görevi kapsamında yurt dışına çıkmadığını bildirdi. Duruşma sırasında söz alan Temizöz, mahkeme heyetine, "Şu anda Cizre’de vatandaşın şikayetini kim alıyor biliyor musunuz? KCK’nın karakolları iş başında. Kurtarın şimdi Cizre’yi" dedi.

Şırnak’ta 1993- 95 yılları arasında işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan ve aralarında eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak ile itirafçıların da bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşma nedeniyle Diyarbakır Adliyesi çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresi bariyerlerle kapatılırken, binaya girmek isteyenler 2 ayrı arama noktasından geçirildi.

Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugünkü duruşmaya tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak, PKK itirafçıları Abdulhakim Güven (Fırat Altun), Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Temer Atak ile sanık ve mağdur avukatları katılırken, ara kararla tahliye edilen tutuksuz sanık Kukel Atak duruşmada bulunmadı.

DÖNEMİN BAŞKOMİSERİ İFADE VERDİ

Davanın 29’uncu duruşmasında, Cizre’de 1993 yılında başkomiser olarak görev yapan Muharrem Durmaz tanık olarak dinlendi. Cizre’de emniyet müdürlüğünün istihbarat biriminde görev yaptığını anlatan Durmaz, söz konusu cinayet ve olaylarla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz’ın, "Jandarmanın sivil sorgu ekibinin bulunduğu, bunların beyaz Toros model araç kullandığı iddiaları doğru mu?" sorusuna, Durmaz, "Toros model beyaz aracı hatırlamıyorum. İnsanların kaldırıldığı konusunda bilgi sahibi değilim" cevabını verdi.

Müdahil avukatlarından Tahir Elçi’nin, "İlçede görev yaparken, jandarmanın istihbarat birimiyle karşılaştınız mı? Selim hoca, Cabbar, Yavuz ve Tuna adlı istihbaratçıları tanıyor musun?" sorusuna ise Durmaz, "Tanımıyorum, hatırlamıyorum. Biz iç barışın sağlanması konusunda yasalar çerçevesinde görev yaptık" karşılığını verdi.

Bu sırada, ayağa kalkan müdahil avukatlarından Hülya Üçpınar, "Bir istihbarat elemanının hiçbir şey bilmiyorum demesi anlaşılır değil" diyerek tepki gösterdi.

DÖNEMİN JANDARMA KOMUTANI: OLAYI PKK YAPTI

Dönemin Silopi Jandarma Komutanı ve sanık emekli Albay Cemal Temizöz’ün okul arkadaşı Hüsamettin Durmuş da tanık olarak dinlendi. Hüsamettin Durmuş, olaylar hakkında bilgi sahibi olmadığını, her olayı kendi koşulları ve zamanı içerisinde değerlendirmek gerektiğini belirterek şöyle dedi:

"Aynı olayları PKK’nın yaptığı ve sivil araç kullandığı basında yer almıştır. Bazı mağdur ve müştekilerin ’Temizöz, Silopi’de jandarma komutanının odasında bizi tehdit etti’ ifadeleri doğru değildir. Bu mümkün değildir. Silopi’nin Zilistan mezrasından bazı kişiler bana gelerek, ’2 yakınımız ifade için Cizre’ye çağrılmıştı. Onlardan haber alamıyoruz. Biz, savcılığa durumu bildirdik’ dediler. Ben de, Cizre’deki yetkilileri arayarak olayı sordum. Bana, ’ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar’ dediler. Ben de bu bilgiyi, gelen şahıslara söyledim."

Bu arada söz alan sanık Temizöz, mahkeme heyetine "Şu anda Cizre’de vatandaşın şikayetini kim alıyor biliyor musunuz? KCK’nın karakolları iş başında. Kurtarın şimdi Cizre’yi" dedi.

GENELKURMAY: TEMİZÖZ YURTDIŞINA ÇIKMADI

Tanıkları dinleyen Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, dava dosyasına konulan evrakları okudu. 12 Şubat 1994 yılında Cizre’de öldürülen Ramazan Elçi cinayeti ile ilgisi olduğu belirtilen Albay Cemal Temizöz’ün, söz konusu cinayet tarihinde NATO kapsamında yurt dışında olduğuna dair beyanı üzerine Genelkurmay Başkanlığı’na yazılan müzakereye cevap verildiği bildirildi. Mahkeme Başkanı Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı’ndan gönderilen yazıda, sanık Cemal Temizöz’ün 1993- 1995 yılları arasında NATO görevi kapsamında yurt dışına çıkmadığının bildirildiğini açıkladı.

Mahkeme Başkanı, işadamı Mehmet Ali Altındağ’ın davada tanık veya müşteki sıfatıyla dinlenmek istediği yönünde dilekçe gönderdiğini de belirtti.