26 Ağustos 2011 Cuma

Hantepe Gazisi Acı Konuştu!

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydındaki 'ihmal itirafları' Hantepe baskınını yeniden gündeme getirdi.
Geçen yıl 6 askerin şehit düştüğü saldırının canlı şahidi olan ve Heron (insansız hava aracı) görüntülerinde koşarken görülen asker, "Bir kez daha yaralandım." diyor. Komuta zafiyetini gözleriyle gördüğünü belirtirken, itiraflar için 'malumun ilamı' yorumunu yapıyor. "Komutanlar, şehit ailelerinin yüzüne nasıl bakacak?" diye soruyor.
Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde 20 Temmuz 2010 tarihinde yaşanan Hantepe baskınından sonra Taraf gazetesinde çatışmaya ait Heron görüntüleri yayınlanmıştı. Baskının ilk saatlerinden itibaren uçakların yaşananları kayda aldığı, bunun da ilgili birimlerde canlı canlı izlendiği ortaya çıkmıştı.
Görüntülerde, baskına uğrayan askerlerin bir mevziden diğer mevziye koşmaları ve teröristlerin mevzilere el bombası atmaları dikkat çekiyordu. Görüntülerin kamuoyunda geniş yer almasından sonra, Genelkurmay Başkanlığı'ndan hiçbir açıklama gelmedi. Gazetecilerin Heron görüntülerine ilişkin sorduğu sorularda "Görüntüler oraya ait değil." diyen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, katıldığı bir iftar yemeğinde Gazi Volkan Kaya'nın Heronları sorması üzerine "Böyle bir şey yok. O videonun koordinatları başka yerden alınmış sonra servis edilmiş. Hiçbir basın mensubu böyle görüntüler elde edemez. Böyle şeylere inanmayın. Gönlünüz rahat olsun. Genelkurmay'a söyleyeyim bir açıklama daha yapsın." cevabını vermişti.

Hantepe'de yaralanan gazi asker, "Heron görüntülerini izledim, koşan o asker benim." diyerek, kamuoyunda bu görüntülere yönelik oluşturulmak istenen algıyı tersine çevirmişti. İddiaların doğruluğunu o zaman teyit etmişti. Bu haberin ardından uzun süre suskun kalan Genelkurmay, baskına ilişkin sessizliği bozmuş ve görüntülerin oraya ait olduğunu kabul etmek zorunda kalmıştı. Eski Genelkurmay Başkanı Koşaner'in internet kayıtlarıyla ortaya çıkan yeni süreçte ise Hantepe ve Gediktepe gibi terörist saldırılar öncesi ve sonrasında yaşanan zafiyetler çarpıcı şekilde ortaya çıktı.