Almanya'da zorunlu askerlik sona erme aşamasında. Başbakan Angela Merkel ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin, Savunma Bakanı tarafından hazırlanan taslağa destek verdiği, böylece zorunlu askerliğin sona ereceği ve ülkenin asker sayısının 250 binden 160 bine ineceği belirtiliyor. Hükümetin önemli ortağı Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) partisinin başkanı Horst Seehofer de yaptığı açıklamada zorunlu askerliği kaldırarak gelecekte tamamen profesyonel olan bir orduya sahip olmayı hedeflediklerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirtti. Seehofer'ın daha önce zorunlu askerliğin kaldırılmasına karşı olduğu biliniyor. Ancak şimdi Merkel'i destekliyor olması bu adımın sonbaharda CDU ve CSU'nun yıllık toplantılarında gündeme gelerek kabul edilmesi sonucunu doğurabilir.
Financial Times'da yer alan haberde soğuk savaş sonrası zorunlu askerliğe çok fazla ihtiyaç kalmamasına rağmen bunun 90'lardan bu yana görev yapan hükümetlerce kaldırılmama nedeni olarak ise Almanya'da vicdani retçilere askerlik yerine sivil zorunlu hizmet şansı tanınması gösterildi. Yorumlar, zorunlu askerliğin kaldırılmasının vicdani retçilerin yardım kuruluşlarına zorunlu desteğini ortadan kaldırmasını getireceği yönünde.
Bütçe kesintisi etkili
Almanya'da 18 yaşını bitiren her erkek eğer okula devam etmiyorsa 6 aylığına askere alınıyor. Vicdani retçiler ise askerlik yerine sivil zorunlu hizmette bulunabiliyor. Ülkede zorunlu askerliğin sona ermesi fikrini ağustos ayı sonunda Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg gündeme getirdi. Bunun nedeni Merkel hükümetinin devlet harcamalarını 4 yıl içinde 80 milyar euro azaltma kararı almasıydı. Bu miktarın onda biri savunma bütçesinde kesinti yapılarak sağlanacaktı. Guttenberg o dönemde silahlı kuvvetlerin üçte bir oranında küçültüleceğini ve zorunlu askerliğin askıya alınacağını açıkladı. Yeni şekillendirilecek silahlı kuvvetlerde 156 bin muvazzaf asker ile yaklaşık 7 bin 500 gönüllü askerin görev yapmasının düşünüldüğünü belirtti.