26 Temmuz 2015 Pazar

Bazı askeri birliklerde izinler kaldırıldı

 Suriye sınırındaki gelişmeler ile özellikle Doğu ve Güneydoğu İllerinde artan terör olayları sonrasında Genelkurmay Başkanlığı'ndan kritik bir talimat geldi. 2. Ordu ve 3. Ordu Komutanlığı'nda tüm personelin izinleri kaldırıldı. İzinde olan personelin de en kısa zamanda birliğine dönmeleri talimatı verildi. Ayrıca batı illerinde terörle mücadele eden tüm birliklere de aynı talimatın gönderildiği kaydedildi.

Emasya protokolü tekrar devrede

Valilerin talep etmemesi halinde bile askerin gerek görmesi halinde toplumsal olaylara müdahalesini sağlayan EMASYA protokolünün yeniden hayata geçirileceği öne sürüldü. 
 Valilerin talep etmemesi halinde bile askerin gerek görmesi halinde toplumsal olaylara müdahalesini sağlayan EMASYA protokolünün yeniden hayata geçirileceği öne sürüldü.

EMASYA'nın yeniden hayata geçirilmekte olduğu bilgisini paylaşan Yeniçağ gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan oldu. Takan'a göre, AKP döneminde sona erdirilen protokolün hayata geçirilmesi adım adım sağlanmakta.
Ahmet Takan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Dikkatinizden kaçmamıştır... PKK’yı imha operasyonun düğmesine basılmasıyla birlikte sazcı kardeşler ve severleri yeniden kusmaya başladılar. Vay! Neymiş efendim? Çözüm süreciymiş, HDP’nin tepkisinin tetiklenmesiymiş, Kandil ağır bir şekilde cevap verirmiş de iç huzur bozulurmuş muş.. Demokrasi rafa kaldırılırmıymış mış.. Daha uyanıkları ise,Ankara’nın kararlılığını gördükleri için bağlı oldukları kulübenin sahibi ABD’nin müttefikliğinden dem vurur hale geldiler. Zarardan, kar çıkarmanın peşinden düştüler...

Acınacak hallerini seyrede durun!.. Olup bitenin tek bir tarifi var;Milli irade ve kararlılığının Mete Han’ın ordusunun vasıtasıyla tecelli etmesi. Paralel devletçiklerle nasıl mücadele edilir dost düşman herkes görsün.

Artlarını büyük korku saran ve Türkiye’de bir iç ayaklanmayı tetikleme isteyen sazcı kardeşlere sakın ha kulak asmayın. Bu operasyonlarla birlikte olası iç ayaklanma hareketlerine karşı her türlü tedbir alınmış vaziyette. Hani şu, AKP’nin Brüksel ve bölücülere şirin gözükmek maksadıyla büyük demokrat kisvesi ile kaldırdığı EMASYA protokolü var ya... Ha!..Bilgilerinizi tazelemek amacıyla önce EMASYA’yı kısa bir hatırlatalım;

İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997’da imzalandı. İl İdaresi Kanunu’nda yapılan değişiklik askerin, polisin yeterli olmadığı durumlarda toplumsal olaylara müdahalesine dönük bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştı.

’Emniyet-Asayiş-Yardımlaşma’ifadelerinin kısaltılmışı. Valilik talep etmese de askere, kendisi gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara el koyma yetkisi veriyordu. Protokol şehir merkezleriyle ilgili istihbaratı askerle paylaşma imkanı da getiriyordu.

EMASYA’nın bir içeriği de askerin toplumsal olaylara müdahalesinde eğitimi ile ilgiliydi. Terör bölgesinde gelişmeler ile birlikte TSK son iki senedir özel birliklerini EMASYA eğitimine tabi tuttu ve hazırladı. Toplumsal olaylarda nasıl hareket edileceğine ilişkin her şey hazır.Daha fazlasını anlatmaya herhalde gerek kalmadı..."

EMASYA NEDİR?

Türkiye'de 13 yıl boyunca uygulanan EMASYA protokolü 4 Şubat 2010'da uygulamadan kaldırıldı. Peki Türkiye'nin gündeminden düşmeyen protokolün ayrıntıları ne? 

İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997'da imzalandı. İl İdaresi Kanunu'nda yapılan değişiklik askerin, polisin yeterli olmadığı durumlarda toplumsal olaylara müdahalesine dönük bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştı. 

"Emniyet-Asayiş-Yardımlaşma" ifadelerinin kısaltılmışı olan EMASYA Protokolü işte bu yasal zorunluluktan doğdu. 

Şimdiye kadar içeriği resmi olarak hiç açıklanmadı ancak İl İdaresi Kanunu'ndan farklı olarak protokolün 9'uncu maddesi Valilik talep etmese de askere, kendisi gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara el koyma yetkisi veriyor. Protokol şehir merkezleriyle ilgili istihbaratı askerle paylaşma imkanı da getiriyor. 

Özel olarak tahsisi edilmiş EMASYA birlikleri yoktur ve Türk Silahlı Kuvvetleri EMASYA birlikleri olarak ikiz görevli olarak kullanılır.

Lice'de pusu : 2 şehit

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında teröristlerce bomba yüklü aracın patlatılması sonucu şehit olan Jandarma Başçavuş İsmail Yavuz'un babaevinde yas var.

Şehit haberinin gelmesiyle, Kabazlı Mahallesindeki evler Türk Bayrakları ile donatıldı. Salihli Belediyesi tarafından mahallede şehit evine giden cadde ve sokaklarda temizlik yapıldığı gözlendi. Şehit evinde başsağlığına gelenler için iki ayrı yerde taziye çadırı oluşturuldu.



"6 GÜN SONRA GELECEKTİ"

Şehidin babası Mehmet Yavuz, Balıkesir Erdek'te görevli deniz astsubay Kemal Yavuz tarafından teselli edildi. Şehit Jandarma Başçavuş İsmail Yavuz'un 11 yaşındaki oğlu Mehmet Eren ise Aile ve Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğü uzmanları tarafından teselli edilmeye çalışıldı.

Baba Mehmet Yavuz, oğlunun bir süre önce tayininin çıktığını belirterek, "İsmail'in tayini çıkmıştı. 6 günü kalmıştı, şehit olmasaydı İzmir Bornova'ya gelecekti" dedi.

ŞEHİT MEHMET KOÇAK'IN BABA OCAĞINA ATEŞ DÜŞTÜ

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında teröristlerce bomba yüklü aracın patlatılması sonucu şehit edilen Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Koçak'ın Yozgat'taki baba ocağına ateş düştü.

"OPERASYONLARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Yozgat İl Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, aileye ve Türk milletine başsağlığı dileyerek, "Üzücü bir durum, mertebelerin en güzeline sahip oldu. Ülkemiz büyük bir ülke, bunlara gerekli cevaplar verilecektir. Siz rahat olun, kalbinizi rahat tutun. En yakın zamanda şehidimizin öcü bunlardan alınacak. Operasyonlarımız devam ediyor" diye konuştu.



"DÜN AKŞAM TELEFONLA KONUŞTUK"
      
Şehidin ağabeyi Koçak da kardeşiyle en son Ramazan Bayramı'nda görüştüğünü ifade ederek, "Bizi aramıştı, 11 aydır oradaydı, Sivas'tan oraya gitmişti. Görevde 20 yıla yaklaşmıştı. Gece 03.00 gibi haber aldık. İki çocuğu var, biri liseye gidiyor. Bir de küçük kızı var. Ne diyelim? Vatan sağ olsun" ifadesini kullandı.
      
Şehidin eniştesi Abdullah Demir de "Dün akşam telefonla görüştüm. 'Giydiğim tişört 4 gündür üzerime yapıştı, eve gidip, duş alarak üzerimi değişeceğim' dedi. Herhalde akşam tekrar göreve çağırdılar. Daha sonra acı haberi aldık. Vatan sağ olsun" şeklinde konuştu.


25 Temmuz 2015 Cumartesi

F-16'lar hedefleri vurdu

Dün gün boyu IŞİD hedeflerini vuran Türk Hava Kuvvetleri'ne ait jetler bugünkü dalgada ise PKK hedeflerini yerle bir etti... 



Türkiye, Suriye’de açılan ateşle Astsubay Yalçın Nane’nin şehit olması üzerine ilk kez doğrudan IŞİD’i hedef alarak önceki gece hava operasyonu düzenledi, Suriye’deki üç IŞİD noktası vuruldu, 35 IŞİD’linin öldüğü iddiası var. Operasyonun yankıları sürerken dün gece ikinci harekât düzenlendi. Yine Diyarbakır’daki Pars Filosu’nun görev aldığı operasyonda bu kez Kuzey Irak’taki PKK noktaları hedef alındı. Kuzey Irak’taki Kandil, Zap, Metina, Basyan ve Avaşin kampları jetlerle vuruldu. İncirlik’ten kalkan uçakların da Suriye’de IŞİD’i bir kez daha vurduğu iddia edildi ancak Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; Suriye’de belirlenen 3 IŞİD hedefi topçu atışıyla vuruldu.Akşam saatlerinde yapılan harekatı, TSK'nın milli imkan ve kabiliyetleriyle gerçekleştirdiği öğrenildi.

IŞİD’e yönelik hava operasyonu, Gaziantep Oğuzeli’nde, IŞİD militanlarının açtığı ateş sonucu Astsubay Mehmet Yalçın Nane’nin şehit düşmesi ve 2 uzman çavuşun yaralanmasından sonra toplanan Özel Güvenlik Zirvesi’nde kararlaştırıldı. Harekât, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ile Genelkurmay Harekât Başkanlığı tarafından organize edildi ve harekâta şehit astsubayın adının verilmesi kararlaştırıldı.


Başbakanlık'tan flaş IŞİD ve PKK'ya operasyon açıklaması



TOPLANMALARI BEKLENDİ

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde konuşlu ve ‘Pars filo’ olarak bilinen, gece görüş ve vuruş kabiliyetine sahip (Lantırn) 181. Filo’ya bağlı 3 F-16 savaş uçağı, 4 adet lazer güdümlü bomba atarak IŞİD’e ait 2 karargâh ile bir toplanma yerini vurdu. Bir askeri yetkili, harekâtın neden sabaha karşı düzenlendiğini Hürriyet’e, “Bölgeyle ilgili daha önceden edinilen istihbaratlar doğrultusunda IŞİD’in üst düzey yöneticilerinin geç saatlerde toplanacağını biliyorduk. Harekât saati belirlenirken bu istihbarat dikkate alındı. Hedefler daha önceden kendi teknik imkânlarımızla güdümlü bombalar için işaretlenmişti. Hedeflerin tamamı imha edildi. IŞİD’e ağır zayiat verildi” sözleriyle açıkladı. 

24 Temmuz 2015 Cuma

Necdet Özel'den koruculara yemek


F-16'lar IŞİD hedeflerini vurdu

Diyarbakır'dan havalanan F-16'lar, Kilis'in Seve Köyü karşında bulunan Suriye'nin Bab Bölgesi'ndeki Havar Köyündeki IŞİD hedeflerini bombaladı. İlk alınan bilgilere göre, IŞİD'e ait 3 hedef, iki karargah ile bir toplanma merkezi vuruldu. F-16'ların bombardımanında, sabaha karşı toplanma merkezine gelen IŞİD militanlarından 35'inin öldüğü bilgisi alındı.

IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonunun kararı Ankara'da dün gece Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde alındı.

IŞİD'e hava operasyonuyla ilgili resmi açıklama

Türk savaş uçaklarının operasyonda Suriye hava sahasına geçmediği bildirildi. Hava operasyonunda koalisyon uçakları yer almadı.

Hava operasyonuna dün sınırdaki çatışmada şehit olan astsubay Şehit Yalçın'ın adı verildi.İlk öğrenilen bilgilere göre Türk askerinin bir kara operasyonu düzenlemesi beklenmiyor.

Sesler Havar Köyü'nden geldi 

Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden kalkan jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis'ten de duyuldu. Uçaklar 04.24'te üsse döndü.

Dün TSK’nın önlemleri nedeniyle geçişlerde sorun yaşamaya başlayan IŞİD, Mehmetçik’e ateş açarak Astsubay Mehmet Yalçın Nane’yi şehit etmişti. Mehmetçik’in karşılık vermesiyle IŞİD militanı öldürülmüştü. 5. Zırhlı Tugay’dan 4 tank da IŞİD hedeflerini vurmuştu.

Sınırdaki birlikler çekildi



IŞİD ATEŞ AÇTI, ASTSUBAY ŞEHİT OLDU

5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı Dağ Hudut Karakolu sorumluluk alanı karşısına 1 pikapla gelen ağır silahlı 10 kişilik IŞİD militanı sınırdaki askerlere ateş açtı. Ateşe karşılık veren güvenlik güçleriyle, IŞİD militanları arasında çatışma çıktı. Bir astsubay şehit oldu, 2 asker ise yaralandı.

TSK: SİLAHLI 5 TERÖRİST... 

BİR IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Devam eden çatışmalarda bir IŞİD militanı öldürüldü. IŞİD militanının üzerinden 1 roketatar, 1 kaleşnikof ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi. IŞİD militanının ait ceset, sınırdan alınarak karakolun bahçesine getirildi.

Anadolu Ajansı, IŞİD’linin ceset fotoğrafını yayınladı 

IŞİD MEVZİLERİNE CEHENNEM TOPU

IŞİD'e ait pikap tank atışıyla imha edildi. Suriye'nin Azez kentine bağlı Ayyuşa köyündeki IŞİD mevzilerini tank, zırhlı araç ve cehennem topu olarak da bilinen obüslerle ateş altına aldı.



KİLİS VALİSİ TAPSIZ: ASTSUBAYIMIZ ŞEHİT OLDU
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı Dağ Hudut Karakoluna, Suriye tarafından ateş açıldığını belirtti. Güvenlik güçlerinin, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki bölgeden açılan ateşe anında karşılık verdiğini vurgulayan Tapsız, "İlk ateş maalesef bir astsubayımız şehit oldu, 2 uzman çavuşumuz ise yaralandı. Ellerinden yaralanan askerlerimiz 112 Acil Servis ekiplerince Kilis Devlet Hastanesine kaldırıldı. Sağlık durumları iyi" dedi.  



ŞEHİT ASTSUBAYIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Şehit astsubayın Yalçın Nane, yaralı askerlerin isimlerinin ise Fatih Kurt ve Necef Çakmaktepe olduğu öğrenildi.

2 AYLIK EVLİYDİ
Gaziantepli Mehmet Yalçın Nane'nin 2 aylık evli olduğu, bugün çatışma yaşanan karakola bir süre önce geçici görevle gönderildiği belirlendi.

BİR IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ
Bu arada güvenlik güçleri, olay sonrası sınırın karşısındaki hedefleri ateş altına aldı. Bu sırada bir IŞİD militanının öldüğü belirtildi.

BORDO BERELİLER GELDİ, ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ İLAN EDİLDİ 
Kilis Valiliği bugün saat 13:00 itibarıyla bugün sınır bölgelerinde 5 gün süreyle Özel Güvenlik Bölgesi ilan etmişti. Dün akşam saatlerinde özel kuvvetlere bağlı bordo bereli birlikler bölgeye gönderilip iki ayrı noktaya yerleştirildi. Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilen alanda tarlaları olan vatandaşlar ise karar nedeniyle arazilerine gidemediklerini ifade etmişti.(DHA) 

TUĞGENERAL DOĞAN BÖLGEYE GİTTİ

Bölgeye gönderilen çok sayıda tank ve zırhlı araçlar mevzilerindeki yerlerini koruyor. Sınırın karşı tarafındaki IŞİD mensuplarının konuşlandığı Halep'in Azez ilçesine bağlı Ayyuşa köyünde ölü ve yaralıların bulunduğu belirtildi. Güvenlik güçleri, terör örgütü mensuplarının telsiz görüşmelerinden, yeni bir saldırı hazırlığı içerisinde olduğu yönündeki duyumlar alması üzerine kritik noktalardaki görevli birlikler uyarıldı. Teyakkuz durumuna geçen hudut birlikleri, sınırın karşı tarafından gelebilecek her türlü terör saldırısına karşı gerekli önlemi aldı. Bölgeye gelen ve birliklere komuta eden Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalattin Doğan'ın geceyi askerlerle mevzide geçireceği öğrenildi.

SAVAŞ UÇAKLARI KALKTI 
Kilis'te, Suriye tarafında terör örgütü IŞİD teröristlerinin mevzilendiği yerden Mehmetçiğe açılan ateş sonucu 1 astsubayın şehit olması 2 uzman çavuşun da yaralanmasının ardından Diyarbakır’da çok sayıda F16 savaş uçağı sınıra doğru hareket etti.

23 Temmuz 2015 Perşembe

Jandarma yüzbaşı ölü bulundu. Batman.

Bir acı haber de Batman'dan: Yüzbaşı ölü bulundu 

Batman'da bir jandarma yüzbaşı kaldığı askeri misafirhanede ölü bulundu.



Alınan bilgiye göre Batman İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Orhan Şentürk, sabah işe gitmemesi üzerine kendisini merak eden askeri personel tarafından kaldığı İl Jandarma Komutanlığı'na ait misafirhanede ölü olarak bulundu.

Şentürk'ün misafirhanedeki cansız bedeniyle karşılaşan silah arkadaşları, durumu yetkililere bildirdi. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Şentürk'ün cenazesi otopsi raporunun ardından ailesine gönderilecek. 

Bu arada Yüzbaşı Şentürk'ün Ankara'daki babaevinde ölüm haberi yasa neden oldu.


Kilis'in Elbeyli İlçesi Suriye sınırında görev yapan askerlere IŞİD kontrolündeki bölgeden ateş açıldı. İlk belirlemelere göre 1 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı.

Kilis'te Suriye tarafından açılan ateş sonucu 1 astsubay şehit oldu, 1 uzman çavuş yaralandı..

21 Temmuz 2015 Salı

Şehit asker için tören yapıldı

Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı'ndaki törene Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şehidin Türk bayrağına sarılı cenazesi askerlerin omuzları üzerinde alana getirildi. Saygı duruşunun ardından Şehit Onbaşı Müsellim Ünal'ın öz geçmişi okundu. Müftü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından dualar edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu törende yaptığı konuşmada, "Bizler çapulculara taviz vermeyeceğiz. Bu böyle bilinsin" dedi.

Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bugün huzurunda bulunduğumuz şehit kardeşimiz bize çok şeyi hatırlatıyor. Makamların en yücesi olan şehitlik makamına erişti. 100 sene önce bu topraklarda Çanakkale Savaşı'nda ya da Sarıkamış'ta, kimileri soğuktan donarak ya da Çanakkale'de bir adım ötesinde şehitliğe doğru yürürken kahramanca hayatını verenlerle bugün huzurunda olduğumuz Müsellim kardeşimizin makamı aynı makamdır. Bizler vatan hizmetini değişik lehçelerde yürütürken, hep o makama ulaşmak için dua ederiz. Allah şehitlerimizin yanında haşr olacak kadar layık olanlardan eylesin. Ailesinin hüzünü ve acısını hissediyoruz ama Müsellim kardeşimize gıpta ediyoruz. Biz onları ölü zannederiz ama onlar hayattadırlar. Rahmetli şehidimize hitaben diyorum ki bu bize yüce şehitlik makamının önemini anlatıyor hem de üzerimize düşen vazifeleri. Kahraman şehidimizin ruhu şad olsun.

Ama bilsin ki onun şehadeti için ahtettiği milletimizin birliği ve beraberliği, ülkemizin bütünlüğü ondan sonraki nesillerce ebediyen korunacaktır. Hangi görevde olursak olalım, onun aziz hatırasını hiçbir zaman unutmayacağız. Bu aziz hatıranın gereğini hangi mevki ve makamda olursak olalım, yapmakta tereddüt etmeyeceğiz. Çanakkale Savaşı'nda, Sarıkamış dağlarında şehit olanlar, dışarıdan gelen işgalcilere karşı, müstevilere karşı vatan toprağını korudu. Bu şehit kardeşimiz ise doğrudan gelmeyen, yabancı müstevilerin dolaylı maşalarına karşı bu toprağı korudu. Bu dolaylı maşalarda bilsinler ki bölücü terör örgütü, arkasındaki güçler de bilsinler ki 78 milyonun son ferdine kadar, bu şehidimizin üstüne örttüğümüz şu al bayrağı bu semalarda ebediyen dalgalandırmak için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırdır."

Şehitlerimizin emanetlerini ebediyen koruma konusunda da kararlıyız. Dün bir tarafta Suruç'taki terör saldırısı, diğer taraftaki Adıyaman'dan gelen şehit haberi yüreğimizi dağladı. Bu topraklarda, stratejik topraklarda beraber yaşamanın bedelini bir kez daha gösterdi. Bedel neyse ödemeye hazırız. Bu bedelin karşılığı olarak herhangi birileri bu semalarda al bayrağın ineceğini düşünüyorsa, bu ülkenin bölünebileceğini hayalinden geçiriyorsa, bu milletin fertlerinin birbirine düşman kılınacağını, kardeş kavgalarının yayılacağını düşünüyorsa onlarda bilsinler ki her bedeli öderiz ama onlara izin vermeyiz. Bilin ki sizlerin evladınız bizim evladımızdır. Sizlerin acınız bizim acımızdır. Kendi evladımızı uğurluyoruz. Her bir aile her bir baba bunu bugün Türkiye'de yürekten hissediyor ve acınızı paylaşıyor. Aileniz ailemizdir, şehidiniz şehidimizdir. Ve bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi şehitlerimizin emanetlerini ebediyen koruma konusunda da kararlıyız. Şehidimizin ruhu şad olsun, Türk Silahlı Kuvvetleri'mizin ve ailemizin başı sağ olsun."

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının ardından, şehit Jandarma Uzman Onbaşı Müsellim Ünal'ın cenazesi askerlerin omuzlarında ambulansa taşındı. Şehidin cenazesi, helikopterle memleketi Kayseri'ye gönderildi.

DAVUTOĞLU, YARALI ASKERLERİ ZİYARET ETTİ

Adıyaman'da PKK'lılarla girilen çatışmada şehit düşen Uzman Onbaşı Müsellim Ünal için düzenlenen askeri uğurlama törenine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çatışmada yaralı askerleri hastanede ziyaret etti.

Davutoğlu, tören sonrası yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, burada yaralı Uzman Onbaşı Tanju Gülen ve Başçavuş Yunus Vatandaş'ı ziyaret etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, basına kapalı gerçekleşen ziyaret sonrası Adıyaman Havalimanı'na geçerek kentten ayrıldı.

CENAZE TÖRENİNE BAZI BASIN MENSUPLARI ALINMADI

Şehit için düzenlenen cenaze törenine önce sadece AA ve TRT ekibi alınacağı belirtildi. Daha sonra başbakanlık görevlileri bazı basın mensuplarını özel olarak çağırarak kışla içine aldı. Diğer basın mensupları ise içeri alınmadı.


20 Temmuz 2015 Pazartesi

Adıyaman'da PKK ile asker arasında çatışma: 1 şehit 2 yaralı

Adıyaman merkeze bağlı Kömür Beldesi yakınlarındaki baraj inşaatını 5 Haziran günü basarak iş makinesini yakalan PKK'lılara yönelik bugün öğle saatlerinde Kürk ve Derinsu mevkilerinde arazi arama taraması yapan jandarma timine, PKK'lı teröristler tarafından ateşi açıldı.

Çıkan çatışmada 1 jandarma astsubay başçavuş şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Operasyonun sürdüğü bölgeye destek kuvvet ve sağlık görevlileri sevk edildi. 

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:  
"Bölücü Terör Örgütü mensubu bir grup terörist, Adıyaman merkezde operasyon icra eden İl Jandarma Komutanlığı unsurlarına uzun namlulu silahlarla ateş açmıştır. Açılan terörist ateşlerine unsurlarımız tarafından derhal ateşle karşılık verilmiş, unsurlarımız tarafından açılan karşı ateşler üzerine, terörist ateşleri kesilmiştir. Operasyon timleri takviye edilmiş olup operasyona devam edilmektedir."

GÜNLÜK FAALİYETLER

19 Temmuz 2015 tarihinde;
  1. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı:
    1. Karadeniz’de Romanya ev sahipliğinde icra edilen Sea Shield-15 Davet Tatbikatı'na iştirak eden TCG ATILAY ve TCG YAVUZ Köstence / Romanya liman faaliyetlerine devam etmiştir.
    2. Birleşmiş Milletler UNIFIL Deniz Harekâtı’na iştirak eden TCG MIZRAK, Mersin liman ziyareti icra etmiştir.
    3. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Barış ve Özgürlük Günü faaliyetlerine iştirak edecek olan TCG GÖKÇEADA, TCG BORA, TCG I.İNÖNÜ Girne, TCG BOZCAADA G. Magosa liman ziyaretine devam etmiştir.
    4. TCG İSKENDERUN, Deniz Harp Okulu üçüncü sınıf öğrencileri açık deniz eğitimi kapsamında Napoli / İtalya liman ziyaretine devam etmiştir.
    5. TCG GEDİZ, Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya seyrinin 125’inci yıldönümü faaliyetleri kapsamında Salallah / Umman liman ziyaretine devam etmiştir.
    6. Harekât eğitim faaliyetlerinde  bir gemi seyir icra etmiştir.

  2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı:
      Altı adet F-16 ile Suriye Hududunda Hava Muharebe Devriye uçuşu icra edilmiştir.

  3. Sahil Güvenlik Komutanlığı:
    1. Üç adet bot ile Türkiye-Suriye yan hududunda deniz trafiği kontrolü görevi icra etmektedir.
    2. Bir adet uçak ile Doğu Akdeniz’de keşif gözetleme uçuşu icra edilmiştir.
    3. Bir adet gemi ile Akdeniz’de durumsal farkındalığı arttırmaya yönelik Türk deniz yetki alanlarının kontrolü maksadıyla keşif gözetleme görevi icra etmektedir.

  4. TSK unsurları aşağıda sunulan tatbikata iştirak etmektedir:
    S.No. Tatbikatın Adı Tarih Yer
    1. Sea Shield Tatbikatı 17-24 Temmuz 2015 Batı Karadeniz / Romanya
    2. Saber Guardian ve Rapid Trident Ortak Tatbikatı-2015 20-31 Temmuz 2015 Ukrayna

  5. K.K.K.LIĞI HUDUT BİRLİKLERİ TARAFINDAN, HUDUTLARDA YASA DIŞI GEÇMEYE ÇALIŞIRKEN YAKALANAN ŞAHISLAR VE ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER
    (19 TEMMUZ 2015)
    Bölge / Yer Ele Geçirilen Personel ve Malzemeler
    Suriye Sınırı
    Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hudut Birlikleri tarafından gün içerisinde, Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 652 şahıs ve Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışan iki şahıs olmak üzere toplam 654 şahıs yakalanmıştır.
    Ayrıca hudut hattında;
    - 646 karton sigara,
    - 120 kilogram muhtelif gıda malzemesi,
    - bir adet cep telefonu,
    - 700 ABD Doları,
    - 36 adet büyükbaş hayvan ele geçirilmiştir.
    İran Sınırı
    Gün içerisinde, İran’dan Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan dokuz şahıs yakalanmıştır.
    Irak Sınırı
    Gün içerisinde, 50 kilogram muhtelif gıda malzemesi ele geçirilmiştir.
    Yunanistan Sınırı
    Gün içerisinde, Türkiye’den Yunanistan’a yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 80 şahıs yakalanmıştır.
    Bulgaristan Sınırı
    Gün içerisinde, Türkiye’den Bulgaristan’a yasa dışı yollardan geçmeye çalışan üç şahıs yakalanmıştır
    Not : Gün içerisinde, kara hudutlarımızda yasa dışı geçiş teşebbüsü esnasında toplam 746 şahıs yakalanmıştır.
    Ayrıca, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 63, Jandarma Genel Komutanlığı unsurları tarafından Türkiye’de bulunmak için yasal gerekleri taşımayan 85 kişi yakalanmıştır.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

20 Temmuz 2015, Pazartesi
Harp Akademileri Komutanlığı 2014-2015 Eğitim ve Öğretim Yılı, 15 Temmuz 2015 tarihinde yapılan törenle sona ermiştir. Törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet ÖZEL, İçişleri Bakanı Sabahattin ÖZTÜRK, Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı ve Akademi personeli ile mezunların akraba ve yakınları teşrif etmişlerdir. Ayrıca mezun olan Misafir Askeri Personelin ülke temsilcileri de törene iştirak etmiştir. Töreni müteakip mezun olan kurmay subaylar, atanmış oldukları yeni birliklerine uğurlanmıştır.


Uluslararası Askeri Sporlar Konseyi (CISM) Bölgesel Askeri Pentatlon Şampiyonası, 06-11 Temmuz 2015 tarihleri arasında Belarus Silahlı Kuvvetleri ev sahipliğinde sekiz ülkeden (Almanya, Avusturya, Belarus, Danimarka, İtalya, Kazakistan, Rusya ve Türkiye) 54 sporcunun katılımıyla icra edilmiştir.
Şampiyonada TSK Askeri Pentatlon Takımı, atış ve bomba atma branşlarında takım ve ferdi olarak 1’inci, genel takım sıralamasında 3’üncü olmuştur.


Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan, “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 15 Temmuz 2015 tarihinde saat 14.00’te Kore Savaşı şehitlerinden Piyade Üsteğmen Naci GÖKÇE, eşi, oğlu, şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla törenle anılmıştır
- 22 Temmuz 2015 tarihinde saat 14.00’te Deniz Piyade Onbaşı Hasan DUTLU, Harbiye Askeri Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır.


Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı;
- 59’uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı (Erzincan) tarafından 08 Temmuz 2015 tarihinde “Havan Atışları”,

- 16'ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Devegeçidi/Diyarbakır) tarafından 13 Temmuz 2015 tarihinde “Arazi Tatbikatı” icra edilmiştir.


Kara Kuvvetleri EDOK Komutanlığına bağlı birlikler tarafından, 03 ve 10 Temmuz 2015 tarihlerinde uzman erbaş adayları ile 1995/2 tertip erbaş ve erlerin ant içme törenleri, ailelerinin katılımıyla icra edilmiştir.


Samsun Garnizonunda ikamet eden Kore ve Kıbrıs Gazileri, 10 Temmuz 2015 tarihinde, Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığını (Samsun) ziyaret ederek, Atış ve Tatbikat Eğitimi'nde olan GATA öğrencileri ile görüşmüşler ve iftar yemeğini personel ve öğrencilerle birlikte yemişlerdir.


Jandarma Okullar Komutanlığında, eğitim ve öğretim gören astsubay kursiyer/öğrencilerin tarihi ve kültürel değerleri olan yerler hakkında bilgilendirilmelerini sağlamak maksadıyla, 06-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında kültür gezisi icra edilmiştir.
Gezi boyunca Afyonkarahisar-Kocatepe, Kütahya-Dumlupınar, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Zafertepe Abidesi, Bilecik 2’nci Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı, Şeyh Edebali Türbesi, Söğüt Jandarma Ulaştırma Tabur Komutanlığı, Ertuğrul Gazi Türbesi, Ertuğrul Gazi (Kuyulu) Mescidi, Polatlı Dua tepe bölgeleri rehberler eşliğinde gezdirilmiştir.


Bekâr personele hizmet verecek olan 19 oda ve 50 yatak kapasiteli Jandarma Genel Komutanlığı Anıttepe Vardiya Yatakhanesi, 10 Temmuz 2015 tarihinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah ATAY, Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İbrahim YAŞAR ve Jandarma Eğitim Komutanı Korgeneral M. Kemal ALATAŞ tarafından hizmete açılmıştır.


Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı tarafından;
- 2009 yılında görev esnasında trafik kazası geçirerek şehit olan Kurmay Albay Faruk SUNGUR ve Uzman Çavuş Mevlüt BAYDUR’u anma töreni 14 Temmuz 2015 tarihinde icra edilmiştir.

- Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanlığında görevli bir Afgan personelin geçen ay şehit olan amcasının ailesine, Türk personelin gönüllülük esasına göre kendi aralarında topladığı yardım paraları 14 Temmuz 2015 tarihinde takdim edilmiş ve gıda yardımında bulunulmuştur.


Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığının sivil asker iş birliği projeleri kapsamında;
- Gilan ve Shitime yerleşim merkezlerinde 01 ve 08 Temmuz 2015 tarihilerinde iftar yemekleri düzenlenmiştir.

- Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği ile birlikte Ramazan bayramı öncesi Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Prizren’de 50 yetim çocuğa 14 Temmuz 2015 tarihinde yardımda bulunulmuştur.