4 Ağustos 2011 Perşembe

İşte Yeni Komuta Kademesi

Yüksek Askeri Şura kararları, dün akşamki iftar davetinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile paylaşıldı. İşte o kararlar...
Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) terfi sırasında bulunan Balyoz davasından tutuklu 14 general ve amiral ile albaylar temdit aldı. Görev süreleri, Genelkurmay Başkanvekili Org. Necdet Özel ve yeni komuta kademesinin talebi doğrultusunda bir yıl daha uzatılan tutuklu general ve amiraller hakkında hükümetin açığa alma yetkisi ise saklı bulunuyor. TSK komuta kademesinde önemli değişikliklere sahne olan YAŞ, üçüncü gün çalışmalarını kısa sürede tamamlarken, kararların, bugün Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının ardından öğle saatlerinde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

YAŞ, dün üçüncü gününde

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu’nda yapılan toplantının ilk iki saatine katılan Başbakan Erdoğan’ın ayrılmasının ardından kısa bir süre daha devam etti. Toplantının dünkü bölümünde, YAŞ’ın en kritik gündemi olan ve erken emeklilik sürecini doğuran tutuklu ve haklarında iddianame düzenlenmiş subayların durumu netleştirildi. Bu subayların görev süreleri bir yıl daha uzatıldı. Temdit kararının Genelkurmay Başkanvekili Org. Necdet Özel ve komuta kademesinin talebi doğrultusunda verildiği örenildi. Tutuklu ve hakkında iddianame düzenlenmiş subaylardan terfi listesinde olmayanların ise durumlarında değişiklik olmadan devam ettirilmeleri kararlaştırıldı. Org. Bilgin Balanlı dışında terfi listesinde Balyoz’dan tutuklu 17 general ve amiral bulunuyordu. Bunların 3’ü ise, geçen yıl görevlerinden açığa alınmışlardı. Genelkurmay Başkanı’nın erken emeklilik kararı nedeniyle bu yılki YAŞ’ta komuta kademesi de neredeyse tamamen değişti.

Orgeneral Berk emekli oluyor

Emeklilik krizinde büyük sorumluluk üstlenen Org. Necdet Özel, beklendiği gibi Genelkurmay Başkanı olurken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Org. Hayri Kıvrıkoğlu getirildi. Erzincan’daki Ergenekon davası sanığı Org. Saldıray Berk, orgenerallikte 4 yıllık bekleme süresini doldurduğu ve kuvvet komutanlığına atanmadığı için otomatikman emekliye sevkedildi. YAŞ’ta komutanı en rahat belirlenen kuvvet, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı oldu. Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Terfi listesinde yer alan iki koramiralden biri olan Nusret Güner de oramiralliğe terfi ederek Donanma Komutanı oldu. Oramiralliğe terfi bekleyen Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ise hem Balyoz’dan tutuklu oluşu, hem de adının internet andıcı soruşturmasında geçmesi nedeniyle terfi alamayan amiraller arasında yer aldı.

Org. Aslan Güner istifa edebilir

İsmi Ergenekon ve Balyoz sanıklarıyla geçen Org. Aslan Güner, Harp Akademileri Komutanlığı görevine getirildi. Ancak Şura’da, Kara Kuvvetleri Komutanlığı bekleyen Güner’in istifa seçeneğini masaya getirdiği öğrenildi. Halen Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevini yürüten Güner, bu atamayla orgenerallikte bekleme süresinin son yılını Karargah dışında geçirmiş olacak. Şura toplantılarında, Harp Akademileri’nin mevcut tutuklu Komutanı Bilgin Balanlı’nın ise açığa alınması üzerinde duruldu.

Hava’da Korgeneral dönemi

Mevcut komutanın erken emeklilik kararı, Org. Balanlı’nın da tutuklu olması nedeniyle Hava Kuvvetleri’nden hiçbir temsilcinin yer almadığı YAŞ toplantısında, en zor görevlendirme de bu kuvvette yaşandı. Terfi sırasındaki korgenerallerden Ziya Güler ve Korcan Pulatsü Balyoz kapsamında tutuklu olduğu için orgeneralliğe terfi şansı bulunan tek korgeneral Mehmet Erten’in otomatikman terfi alıp yeni kuvvet komutanı olması bekleniyordu. Ancak son dönemde artan terör saldırılarında hava gücünün önemi nedeniyle Erten’in muharip geçmişinin olmayışı bu atamayı engelledi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na terfi sırasına gelecek yıl girmeyi beklenen Korg. Abidin Ünal’ın vekalet etmesi görüşü ağırlık kazandı.

Çiçek mevzuat gereği emekli

Darbe iddialı soruşturmalardan tutuklu bulunan ve bu yıl terfi listesinde olan 58 albay da generalliğe terfi alamadı. Bu isimler içeresinde bulunan Albay Dursun Çiçek de, mevzuat gereği bu yıl da general olamadığı için otomatikman emekliye sevkedildi. Albay Dursun Çiçek, YAŞ kararlarının yürürlüğe girmesiyle Hasdal Asbkeri Cezaevi’nden çıkarılarak Silivri Cezaevi Kampüsü’ne nakledilecek.

ANDIÇTA İSMİ OLANA TERFİ YOK 

Jandarma Genel Komutanlığı için ise Org. Servet Yörük ve Org. Bekir Kalyoncu’nun isimleri gündeme gelmişti. Jandarma’ya Yörük’ün komuta etmesi görüşmelerde ağırlık kazandı. Kara Kuvvetleri’nde, adı darbe kapsamında yürütülen soruşturmalara karışmayan 8 korgeneralden üçü orgeneralliğe terfi ettirildi. Balyoz tutukluları Nejat Bek ve Mustafa Korkut Özarslan ile internet andıcı soruşturmasına neden olan belgede imzası bulunan Korg. İsmail Hakkı Pekin ise terfi şansını elde edemedi.

Yeni komuta kademesi göreve hemen başlayacak

Yüksek Askeri Şura kararları dün akşamki iftar davetinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de paylaşıldı. Terfi ve atama kararnameleri de 5 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanacak YAŞ Kanunu doğrultusunda terfi ve atamalar 30 Ağustos tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.
Ancak komutanların erken emeklilik kararı nedeniyle boş olan Genelkurmay Başkanlığı, ve kuvvet komutanlıklarına atama kararnamesinin Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girecek şekilde düzenlenmesi bekleniyor.
GENELKURMAY BAŞKANI

Org. Necdet Özel

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI

Org. Hayri Kıvrıkoğlu

JANDARMA GENEL KOMUTANI

Org. Servet Yörük

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI

Ora. Emin Bilgel

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI

Korg. Abidin Ünal