4 Ağustos 2011 Perşembe

Arınç 'o' fotoğrafı yorumladı!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve AK Parti'li siyasetçiler gündeme damgasını vuran, YAŞ toplantılarındaki fotoğrafı yorumladı

Arınç 'o' fotoğrafı yorumladı!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısındaki oturma düzeniyle ilgili haberlere ilişkin, ''Bugüne kadar şu veya bu sebeple belki yanlış bir görüntü vardı, bugün bu görüntü olması gereken bir yerde kendisini gösteriyor. Bizim Anadolu'da bir tabir var, 'bir köyde iki muhtar olmaz' derler. Sayın Başbakanımızın böyle bir toplantı düzeninde bulunmasını çok olağan, çok normal, çok doğru, çok haklı karşılamanız lazım'' dedi.  Arınç, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğünden emekliliğini isteyen Hilmi Bengi'nin, görevini Kemal Öztürk'e devrettiği törene katılmak üzere bulunduğu Anadolu Ajansı'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"MGK TOPLANTILARINDA OLUYOR MU?"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın YAŞ toplantısında başkan sıfatıyla tek başına oturmasının çok yazılıp çizildiğini, bunu hayretle karşıladığını belirten Arınç, şunları söyledi: ''YAŞ'ın başkanı Sayın Başbakan'dır, kanunda böyle yazıyor. 'İyi ama bugüne kadar yanında Genelkurmay Başkanı da olurdu.' Doğru olan, başkanın tek başına başkanlık etmesidir. Mesela Milli Güvenlik Kurulu toplantılarına ben katılıyorum. Teamüle bakarsanız, Anayasa'da da öyle yazıyor, Milli Güvenlik Kurulu başkanı Sayın Cumhurbaşkanıdır. Sayın Cumhurbaşkanı toplantıda otururken yanında bir başkası bulunuyor mu? Mesela Sayın Başbakan 'ben de yanınızda durayım diyor mu' veya böyle bir görüntüye hiçbiriniz rastladı mı?

"ÇOK DOĞRU ÇOK NORMAL ÇOK OLAĞAN"
Bugüne kadar şu veya bu sebeple belki yanlış bir görüntü vardı, bugün bu görüntü olması gereken bir yerde kendisini gösteriyor. Bizim Anadolu'da bir tabir var, 'bir köyde iki muhtar olmaz' derler. Kanun kime başkanlık yetkisini ve imkanlarını vermişse toplantıya o başkanlık eder. Ben de şahsen bu toplantının başkanı olsam yanımda bir başkasının bulunmasını hoş karşılamam. Siz herhalde bu konuda daha hazımlısınız. Şu anda Türkiye'de Yüksek Askeri Şura toplantısına kanun gereği başkanlık eden Sayın Başbakanımızın böyle bir toplantı düzeninde bulunmasını çok olağan, çok normal, çok doğru, çok haklı karşılamanız lazım.''

'O' FOTOĞRAFA AK PARTİ'LİLERİN YORUMLARI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, YAŞ’ta yaşanan son gelişmeleri değerlendirirken “Teamül değil, Anayasa ve yasalar neyi gerektiriyorsa onun yapılması gerekiyor” dedi. Yazıcı da ‘teamül’lerin uygulamaya dönüşmüş hukuk dışı durumlar olduğunu savundu.
Bu yıl bir dizi “ilk” yaşanan YAŞ’ta yaşanan gelişmeleri ve ilk günü ortaya çıkan fotoğrafı değerlendiren AK Parti kurmayları, “teamül döneminin bittiğini” söylediler. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, şunları söyledi:
“Türk Silahlı Kuvvetleri ve Askeri Şura’lar konusunda hemen her tartışmada en çok gündeme getirilen konu; ‘efendim teamüller’ deniyor. Teamül nedir? Sözlük anlamı, bir şeyin tekrarlana tekrarlana alışkanlık haline gelmesidir teamül. Şimdi bizim ordumuzla ilgili sürekli teamülden bahsediliyor. Düşünün bizim ordumuz darbe yapmayı alışkanlık haline getirmiş, muhtıra vermeyi, bildiri yayınlamayı alışkanlık haline getirmiş, fırkateynin üstüne çıkıp efelenmeyi alışkanlık haline getirmiş... Şimdi bu kötü alışkanlıklar da sözlük anlamında teamüldür. Onun için artık burada teamül değil, anayasa ve yasalar neyi gerektiriyorsa onun yapılması gerekiyor. Şimdi yapılan da odur. Bu son yapılan Askeri Şura’da olması gereken olmuştur.”
Çelik, Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanının istifasıyla ilgili de şu yorumu yaptı: “Eskiden komutanlarımız rahatsız olduklarında tepkilerini muhtıra, bildiri ve benzeri anti demokratik yollarla ifade edilyorlardı. Şimdi ne oldu? Bazı gelişmelerden rahatsızlık duyan eski Genelkurmay Başkanı emekli olmayı tercih etmiştir. Bu çok önemli bir değişimdir. Işık Paşa demokrasi ile yönetilen bir hukuk devletinin genelkurmay başkanının böyle bir rahatsızlık durumunda yapması gerekeni yapmıştır. Görev süresi boyunca beyanatlar verip siyasi bir şahsiyet olarak hiç ortaya çıkmadı, ayrılırken de öyle yaptı.”
YAZICI: "HUKUK DIŞI UYGULAMALAR"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, “Türkiye yıllarca üstüne sinmiş, bazı kesimlere alışkanlık olarak yerleşmiş, yasaların ötesinde teamül olarak nitelendirilerek uygulamaya dönüştürülmüş hukuk dışı durumlardan sıyrılıyor” dedi. Yazıcı şöyle devam etti: “Bu anlamda bu gelişmeleri, değişimleri Türkiye’nin geleceği açısından son derece önemsiyorum” dedi.
BOZDAĞ: "DEMOKRASİMİZİN EN GÜZEL FOTOĞRAFLARINDAN BİRİ"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Yüksek Askeri Şura'daki yeni oturma düzenini, "Demokrasimizin en güzel fotoğraflarından biri" şeklinde yorumladı.
Bozdağ, "Bu fotoğrafı tarihi bir fotoğraf olarak görüyorum. Demokrasimizin en güzel fotoğraflarından biri olarak tarihteki yeri alacağına inanıyorum" dedi.
 ELİTAŞ: "YAŞ'TA OLAĞAN HALE GELDİ"
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, yaşananları VATAN’a şöyle değerlendirdi: “YAŞ kimi ilgilendiriyor? Terfi edecek subayları ve generalleri ilgilendiriyor. Yoksa beni ilgilendirimiyor, manavı, ekonomi profesörünü, çiftçiyi, işçiyi ilgilendirmiyor. Hatta eratı bile ilgilendirmiyor. Dediğim gibi bundan sonraki sonraki süreçte sadece ilgililerin ilgilendiği bir toplantı haline gelecek. Normalleşmenin en önemli göstergesi de budur.”