3 Ağustos 2011 Çarşamba

43 Generalden 14'ü Emekli Edildi

41'i tutuklu bulunan, 2'si hakkında ise tutuklama talebi bulunan 43 general ve amiralden terfi sırası bekleyen 14'ü emekli edildi.
Başbakan Erdoğan başkanlığında dün toplanan ve yaklaşık 5,5 saat süren YAŞ toplantılarında kritik kararlar alındı.
41'i tutuklu bulunan, 2'si hakkında ise tutuklama talebi bulunan 43 general ve amiralden terfi sırası bekleyen 14'ü emekli edildi. Kararlar yarın kamuoyuna açıklanacak.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) dün ikinci kez Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. Erdoğan, saat 08.45'te geldiği Genelkurmay Karargahı'ndan saat 13.55'te ayrıldı. Daha sonra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da karargahtan ayrılarak makamına geçti. Komutanlar ise karargahta kalmaya devam etti.
Toplantıda, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı.
 
İKİNCİ GÜN 5,5 SAAT
5,5 fazla süren toplantılarda kritik kararlar alındı. 41'i Hasdal'da tutuklu bulunan, 2'si hakkında ise tutuklama talebi bulunan 43 general ve amiralden terfi sırasında bekleyen 14'ü emekli edildi.
Komutanların terfi bekleme süresinin mahkeme süresince uzatılmasını istemeyen Başbakan Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, emeklilik kararı konusunda ısrar etti.
Askerler davaların sonuçlanmasını konusunda beklentilerini dile getirse de emeklilik konusunda eğilim oluştu.

KİMLER EMEKLİ OLUYOR
Dünkü YAŞ'ta alınan kararlarla Balyoz davasından tutuklu bulunan Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Korkut Özarslan, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Korcan Pulatsü, Korgeneral Ziya Güler, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğgeneral Kasım Erdem ve Tuğgeneral Ali Aydın'ın emekli edildikleri öğrenildi.
 
KARAR YARIN AÇIKLANACAK
Emeklilik kararları yarın kamuoyuna açıklanacak. Bunun dışında Cuma günü hakkında yakalama kararı çıkarılan 7 general ve amiralden terfi dönemi gelen Tuğamiral Alaettin Sevim'in emekliye de sevk edilmesinin uygun olacağı görüşü dile getirildi.

58 ALBAY DA PAŞA OLAMIYOR
Terfi dönemi gelen ve halen cezaevinde bulunan 58 albayın da general ya da amiral olma hayalleri de suya düştü. Bu albaylar arasında İrticayla Mücadele Eylem Planı'ndan tutuklu olan Albay Dursun Çiçek de bulunuyor.

10 KORGENERALDEN 5'İ TUTUKLU

Toplantıda terfisi görüşülen 10 korgeneralden 5'i tutuklu olduğu için görev başında olanların orgeneral olma şansı da arttı.

Terfisi gelen tutuklu general ve amirallerin emekliye sevk edilmesi konusunda görüş birliğine varılırken diğer tutuklu komutanların açığa alınmasıyla ilgili birliktelik oluşamadı. Bakanlık tasarrufuyla açığa alınması konusunda sivil kanadın beklentisi olmasına rağmen bu aşamada gerçekleştirilmeyeceği öğrenildi.