17 Haziran 2010 Perşembe

Herkes elindeki bilgiyi gönderecek

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı (KGM) Muammer Güler, terörü sonlandırmak için bütün kurumların işbirliği içinde görev yapması gerektiğini belirterek, “Mesleki taassuba izin vermeyeceğiz. Herkes elindeki istihbaratı buraya gönderecek” dedi.

Yaklaşık sekiz yıl İstanbul Valiliği yaptıktan sonra KGM Müsteşarlığı’na getirilen Güler, “İçişleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Binası’nı, KGM için geçen yıl kiralamıştı. Binanın sadece üç katı düzenlenebildi. Yedi katta ise inşaat sürüyor. Binadaki eksiklikleri tamamladıktan sonra süratle yeni kadromuzu atamaya başlayacağız” dedi. Güler, Türkiye’nin çok uzun yıllardır terörle mücadele ettiğini belirterek, bunun sonlandırılması için tüm kurumların işbirliği içinde görev yapması gerektiğini savundu. Vali Güler, şunları söyledi:

İstihbarat havuzu olacağız
“Müsteşarlık, terörle mücadele için toplanan istihbaratı tek bir havuzda toplayacak. Bir nevi istihbarat havuzu oluşturacağız. Genelkurmay, MİT, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik tüm istihbaratı buraya gönderecek. Merkezde sosyologlar, psikologlar ile istihbarat ve terör uzmanları görev yapacak. Mesleki taassup içine girilmesine izin vermeyeceğiz. Türkiye’yi terör belasından kurtarmak istiyorsak, tüm kurumların koordinasyon içinde çalışması gerekiyor. Son yapılan güvenlik zirvesinde Sayın Başbakanımız, müsteşarlığımızın ne kadar önemli olduğuna bir kez daha dikkat çekti.

Taktik ve stratejik istihbarat
İki türlü istihbarat var. Taktik ve stratejik istihbarat. Belki operasyonel olan taktiksel istihbarat bize gelmez. Ama stratejik istihbarat mutlaka bizde toplanacak, değerlendirilecek, ona göre operasyonel birimler yönlendirilecek. Şu anda kadromuz 94 kişi. Ama kadroyu genişletme imkanımız var. Dışardan sözleşmeli personel alacağız. Kadrosu başka kurumlarda olup da bizde görev yapacak isimler olacak. Tahminim, kadromuz 200’ler civarında olacak.”